28 ES šalių ambasadoriai pratęsti šias priemones nusprendė rugsėjo 6 dieną per vieną susitikimą Briuselyje, praneša keli diplomatai, kurie dalyvavo šiose derybose, bet neturi teisės viešai kalbėti apie šį sprendimą.

Rugsėjo 14 dieną, likus dienai iki dabar galiojančių sankcijų pabaigos, ES šalių teisingumo ministrai turėtų galutinai patvirtinti šį nutarimą, sakė diplomatai.

Jie nurodė, kad naujasis Rusijos ambasadorius Jungtinėse Valstijose Anatolijus Antonovas liks ES sankcijų sąraše, nes nė viena valstybė neprašė jo pašalinti.

A. Antonovui, buvusiam gynybos ministro pavaduotojui ir užsienio reikalų viceministrui, kuris rugpjūčio 31 dieną atvyko į Vašingtoną užimti savo posto, galioja ES ir Kanados, bet ne JAV sankcijos.

Sankcijos, įšaldančios lėšas ir draudžiančios išduoti vizas asmenims, atsakingiems už veiksmus prieš Ukrainą, pirmą kartą buvo įvestos 2014 metų kovą, kai Rusija okupavo ir perėmė Krymo kontrolę. Nuo to karto ES šias sankcijas pratęsia kas šešis mėnesius.

Tarp Rusijos atstovų, kuriems galioja ES sankcijos, yra ministro pirmininko pavaduotojas Dmitrijus Rogozinas, Rusijos prezidento Vladimiro Putino patarėjas Sergejus Glazevas, ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo vadas Valerijus Gerasimovas ir valstybinės televizijos laidų vedėjas Dmitrijus Kiseliovas.

ES į sankcijų sąrašą taip pat ketina įtraukti bendrovę „Krymo jūrų uostai“, kuri valdo kelis šio pusiasalio uostus, ir pašalinti keturis separatistus, kurie jau yra žuvę.

Šiame sąraše turėtų likti iš viso 149 asmenys ir 38 bendrovės.