Praėjusį mėnesį lankydamasis Kijeve, JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas tikino aktyviai ieškantis galimybių Ukrainai tiekti gynybai skirtus ginklus. Prezidento Donaldo Trumpo pirmtakas Barackas Obama tokį siūlymą buvo vetavęs.

Kinijoje vykstančiame BRICS šalių viršūnių susitikime paklaustas, ką manąs apie galimybę, kad JAV Ukrainai pradės tiekti sunkiąją ginkluotę, V. Putinas atsakė, kad Vašingtonas turi teisę pats spręsti, kam suteikti ar parduoti ginklus. Tačiau įspėjo, kad toks sprendimas būtų žalingas.

„Ginklų pristatymas į konflikto zoną nepadėtų pastangoms palaikyti taiką, o tik pablogintų padėtį“, - sakė V. Putinas.

„Toks sprendimas nepakeistų padėties, bet gali būti, kad išaugtų aukų skaičius“, - pridūrė Rusijos vadovas.

Dalydamasis pastabomis, kurios, tikėtina, bus interpretuojamos kaip netiesioginis grasinimas, V. Putinas darė prielaidą, kad prorusiškieji separatistai į JAV sprendimą tiekti ginklus Ukrainai gali reaguoti išplėsdami savo kampaniją.

„Savavališkai pasiskelbusios (prorusiškos) respublikos (Rytų Ukrainoje) turi užtektinai ginklų, įskaitant tuos, kuriuos atkovojo iš kitos pusės, - teigė V. Putinas. - Sunku numatyti, kaip tos respublikos reaguos. Galbūt jos dislokuotų savo pabūklus kitose konflikto zonose.“

Galėtų atsirasti taikdarių pajėgos

V. Putinas taip pat teigia, kad Donbase galėtų atsirasti taikos palaikymo pajėgos. „Manau, kad visiškai įmanomas taikdarių buvimas, netgi galima pasakyti ne taikdarių, o tų žmonių, kurie užtikrina ESBO misijos saugumą. Nematau čia nieko blogo. Priešingai, manau, kad tai padėtų išspręsti pietryčių Ukrainos problemą“, – pareiškė V. Putinas.

V. Putinas pridūrė, kad taikos palaikymo pajėgos gali būti tik ties demarkacijos linija Donbase. Ir turi būti įvestos po tiesioginių derybų su Donecku ir Luhansku.

„Antra, šios pajėgos turi būti ties demarkacijos linija ir jokiose kitose teritorijose. Trečia – šis klausimas turi būti sprendžiamas ne kitaip, kaip atitraukiant sunkiąją techniką, o tai negali būti išspręsta be tiesioginio kontakto su DLR ir LLR atstovais“, – sakė V. Putinas.

Rusijos prezidentas mano, kad pagrindinis taikos palaikymo pajėgų tikslas yra ESBO misijos saugumo užtikrinimas.

Jis toliau dėstė: „Jeigu visa tai būtų padaryta, tikrai padėtų išspręsti problemą pietryčių Ukrainoje. Ir štai ministras čia, laikysime, kad tai nurodymas Užsienio reikalų ministerijai pateikti atitinkamą rezoliuciją Saugumo Tarybai.“

Ukraina atsakė į tokį V. Putino komentarą. Kaip teigiama šios šalies Užsienio reikalų ministerijos pranešime, bet koks tarptautinių taikos palaikymo pajėgų dalyvavimas galimas tik sutikus Ukrainos pusei ir po konsultacijų su ja.

„Tuo atveju, jeigu būtų priimtas sprendimas įvesti taikos palaikymo operaciją, negali būti ir kalbos apie šalies-agresorės karinio ar kokio kitokio personalo, prisidengiant taikdariais, buvimą Ukrainos teritorijoje, nes tai prieštarautų pagrindiniams Jungtinių Tautų taikos palaikymo principams. Taip pat negali būti kalbos apie sutikimo dėl taikos palaikymo operacijos gavimą iš neteisėtų ginkluotų grupuočių, veikiančių atskirtuose Donecko ir Luhansko sričių rajonuose, remiamų, finansuojamų ir gaunančių materialinį ir techninį aprūpinimą iš Rusijos Federacijos pusės“, – pranešama Užsienio reikalų ministerijos svetainėje.