Nuo rugpjūčio 25 dienos kaimyniniame Mianmare prasidėjus neramumams į Bangladešą atvyko apie 87 tūkst. rohinjų pabėgėlių, kai kurie jų saugumo pajėgas ir budistų gaujas kaltina žudynėmis.

Geležiniu kumščiu valdantis daugiausia musulmonišką Čečėnijos regioną R. Kadyrovas yra ištikimas Rusijos prezidento Vladimiro Putino rėmėjas, tačiau tuo pačiu siekia musulmonams visame pasaulyje pateikti save kaip įtakingą figūrą.

„Nedelsiant stabdykite kraujo praliejimą. Reikalaujame, kad kaltieji būtų nubausti ir nusikaltimai žmonijai ištirti“, – per vietinės televizijos tiesioginę transliaciją kalbėjo R. Kadyrovas Grozno centre susirinkusiai milžiniškai miniai.

„Esu užtikrintas, kad mūsų raginimus išgirs šimtai milijonų žmonių visame pasaulyje“, – sakė jis.

Atviri protestai Čečėnijoje, kurie, pasak R. Kadyrovo, pritraukė „šimtus tūkstančių“ žmonių iš Rusijos Kaukazo regiono, parodė Čečėnijos lyderio retą viešai išreikštą nukrypimą nuo oficialių Maskvos pareiškimų.

Rusijos reakcija į naujausią smurto protrūkį Mianmarę yra vangi, ir šalis esą anksčiau šiais metais net blokavo JT pranešimą, kuriuo išreiškiamas susirūpinimas dėl situacijos Mianmaro Rachinų valstijoje.

Rusija ir Mianmaras yra partnerės, pernai pasirašiusios karinio bendradarbiavimo sutartį; Maskva į šią šalį eksportavo karinės aviacijos priemonių ir artilerijos.

Rusijos užsienio reikalų ministerija sekmadienį sakė „atidžiai sekanti“ dabartinę situacija Mianmare ir „yra susirūpinusi dėl pranešimų apie tebesitęsiančius ginkluotus susirėmimus, po kurių skaičiuojamos civilių ir vyriausybės saugumo pajėgų aukos“.

Teises ginančių organizacijų žiauriu elgesiu kaltinamas R. Kadyrovas, anksčiau yra surengęs milžinišką demonstraciją prieš Prancūzijos satyrinio leidinio „Charlie Hebdo“ išspausdintas pranašo Muhammado karikatūras.

Naujausias mitingas Čečėnijoje surengtas po mitingo Maskvoje sekmadienį prie Mianmaro ambasados, kur susirinko apie tūkstantis musulmonų tikėjimą išpažįstančių žmonių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)