Interneto leidinys nurodė, kad Kongresui bus duota laiko sugalvoti šios programos, dar vadinamos „Dreamers“ („Svajotojai“) pakaitalą, nors dauguma respublikonų palaiko jau penkerius metus galiojančią tvarką.

D. Trumpas savo sprendimą dėl šios programos likimo turėjo paskelbti antradienį, tačiau „Politico“ informavo, kad prezidentas jau apsisprendė, ir Baltųjų rūmų patarėjai sekmadienį jau buvo susitikę aptarti, kaip tai galėtų būti įgyvendinta.

The New York Times“ taip pat pranešė, kad D. Trumpas rimtai svarsto nutraukti šią programą po pusmečio, tačiau pareigūnai tvirtina, kad prezidentas dar gali persigalvoti.

Vadinamoji DACA politika (Atidėti veiksmai atvykstančių vaikų atžvilgiu) įsigaliojo 2012-aisiais, kai šaliai vadovavo Barackas Obama. Pagal ją į šalį nelegaliai vaikystėje (iki 16 metų) atvykę asmenys gali likti JAV ir mokytis ar dirbti, kas dvejus metus atnaujindami savo leidimus.

Dėl šios programos į JAV nelegaliai atvykę 800 tūkst. jaunų žmonių galėjo tęsti mokslus šalyje ir juos baigti.

Šios programos atšaukimas buvo vienas svarbiausių respublikono prezidento rinkimų kampanijos pažadų, tačiau stojęs prie valstybės vairo naujasis prezidentas šiek tiek sušvelnino savo poziciją.

Pasak „Politico“, generalinis prokuroras Jeffas Sessionsas įtikino D. Trumpą pavesti svarstyti šią programą Kongresui, argumentuodamas, kad imigracijos įstatymai yra įstatymų leidžiamosios, o ne vykdomosios valdžios prerogatyva.

Tuo tarpu daugybė įstatymų leidėjų respublikonų, įskaitant Atstovų Rūmų pirmininką Paulą Ryaną, palaiko šią programą.

„Tai yra vaikai, nežinantys kitos šalies, atvežti čia savo tėvų, ir nežinantys kitų namų, – sakė jis penktadienį. – Ir aš tikrai manau, kad reikia įstatyminio sprendimo.“

Savo laiške Baltiesiems rūmams bei aukšto rango respublikonų ir demokratų kongresmenams grupė įtakingų verslo lyderių, tarp kurių buvo ir „Cisco“, „eBay“, „Facebook“, „Marriott“ bei „Microsoft“ vadovai, perspėjo apie moralinius bei ekonominius padarinius, kurie neišvengiami nutraukus šią programą.