Pasak jo, šis klausimas buvo pamirštas 70 metų, o dėl reparacijų turėtų spręsti Lenkijos vyriausybė.

Paklaustas, kokio dydžio sumos reikėtų prašyti Vokietijos, ir ar tai galėtų būti milijardas dolerių, kuriuos anksčiau minėjo Lenkijos vidaus reikalų ministras Mariuszas Blaszczakas, W. Waszczykowskis atsakė: „galbūt ir dar dagiau (nei milijardas dolerių)“. „Tokių konkrečių skaičiavimų niekas nepadarė per septyniasdešimt su trupučiu metų“, - sakė jis.

Pasak jo, nekyla jokių abejonių dėl moralinių aspektų, kad Vokietija turėtų Lenkijai sumokėti reparacijas. „Teisiniu aspektu, šis klausimas yra nevienareikšmis, dėl įvairių priežasčių, nes nebuvo taikos konferencijos su Vokietija, nebuvo taikos sutarties“, - sakė W. Waszczykowskis.

„Faktas, kad Lenkija buvo sunaikinta, čia įvyko baisių nusikaltimų ir kompensacijos už tai mes negavome“, - teigė Lenkijos užsienio reikalų ministras.

W. Waszczykowskis atskleidė, kad vyriausybė dėl reparacijų ruošia poziciją. Tačiau nepatikslino, kada bus priimtas sprendimas.

Paklaustas, ar Lenkija reikalaus pinigų iš Rusijos už Antrąjį pasaulinį karą, W. Waszczykowskis pripažino, kad „daugelį metų (klausimas) nebuvo vienareikšmiškai teisiškai išspręstas ir todėl tai reikalauja rimtos analizės ir rimto apsvarstymo bei sprendimo“.

Anksčiau valdančiosios Lenkijos partijos „Teisė ir teisingumas“ (PIS) vadovas Jaroslawas Kaczynskis išreiškė poziciją, kad Lenkija niekada negavo kompensacijos už gigantiškus karo nuostolius, kurių ši šalis nepajėgia likviduoti iki šios dienos. Panašiai kalbėjo ir Lenkijos gynybos ministras Antonis Macierewiczius.