Vadinamųjų BRICS šalių lyderiai pirmadienį ir antradienį susitinka Kinijos pietryčiuose esančiame Siameno mieste. Prieš šį viršūnių susitikimą, sekmadienį, Xi Jinpingas pasakė kalbą BRICS verslo lyderiams ir ragino šias šalis drauge su kitomis pasaulio valstybėmis spręsti globalizacijos keliamas problemas.

Xi Jinpingas taip pat susitiko su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu ir aptarė naujausią – jau šeštą ir kol kas patį galingiausią – Šiaurės Korėjos branduolinį bandymą, kuris užtemdė šį viršūnių susitikimą, rengiamą vienintelės didelės Pchenjano sąjungininkės Kinijos. Oficialioji Kinijos naujienų agentūra „Xinhua“ pranešė, kad lyderiai susitarė tai „deramai spręsti“, bet daugiau detalių nepateikė.

„Xinhua“ taip pat pranešė, kad Xi Jinpingas ir V. Putinas susitarė stiprinti karinį Kinijos ir Rusijos bendradarbiavimą.

BRICS buvo įkurta maždaug prieš dešimtmetį kaip sparčiai augančių didelių ekonomikų asociacija, kurios tikslas yra siekti geresnio atstovavimo besivystančioms šalims ir mesti iššūkį Vakarų dominuojamo pasaulio tvarkai, įsivyravusiai po Antrojo pasaulinio karo.

Grupė greit pasiekė susitarimą, jog turi būti padidintos kylančių rinkų balsavimo teisės pasaulinėse finansų institucijose Tarptautiniame valiutos fonde (TVF) ir Pasaulio banke. Ji taip pat įkūrė savo plėtros banką.

Xi Jinpingas nori, kad BRICS vaidintų svarbesnį vaidmenį sprendžiant tarptautinius klausimus, nors kai kurie stebėtojai mano, kad grupės galia mažėja dėl Kinijos ir Indijos konkuravimo, taip pat – dėl Brazilijos, Rusijos bei PAR ekonominių bėdų.

„BRICS šalių bendradarbiavimas yra ne vien kalbos, tai – darbo grupė, kuri padaro darbus“, – sekmadienio kalboje sakė Xi Jinpingas.

Pasmerkė Šiaurės Korėjos veiksmus

BRICS šalys taip pat griežtai pasmerkė naujausią Šiaurės Korėjos branduolinį bandymą.

„Griežtai smerkiame KLDR (Šiaurės Korėjos) įvykdytą branduolinį bandymą“, – sakoma BRICS šalių lyderių pareiškime, paskelbtame kasmetiniame viršūnių susitikime, vykstančiame Kinijos pietryčiuose esančiame Siameno mieste.

„Reiškiame gilų susirūpinimą dėl tebesitęsiančios įtampos ir įsisenėjusios branduolinės problemos Korėjos pusiasalyje“, – pažymima pareiškime.

Jame taip pat teigiama, kad, BRICS nuomone, ši problema „turėtų būti sprendžiama tik taikiomis priemonėmis ir tiesioginiu visų suinteresuotų šalių dialogu“.

Šiaurės Korėja sekmadienį paskelbė išbandžiusi vandenilinę bombą, kurią gali nešti raketa, ir kad šis jau šeštas ir kol kas pats galingiausias jos branduolinis bandymas buvo „visiška sėkmė“.

Liepą šalis išbandė dvi tarpžemynines balistines raketas (ICBM), kurios, ekspertų teigimu, galėtų pasiekti žemyninę JAV teritoriją.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)