Šiaurės Korėja atliko didžiulį Branduolinį Bandymą, – parašė jis tviteryje. – Jų žodžiai ir veiksmai tebėra labai priešiški ir pavojingi Jungtinėms Valstijoms“.

Jo komentarai pasirodė kelios valandos po to, kai JAV geologijos tarnyba (USGS) užfiksavo 6,3 balo „sprogimą“ Šiaurės Korėjoje, kuris, kaip patvirtino Pchenjanas, buvo jau šeštas jo branduolinis bandymas.

Šis izoliuotas režimas sakė, kad tai buvo vandenilinė bomba, kurią gali nešti balistinė raketa. Pareiškimas smarkiai padidino JAV ir Šiaurės Korėjos konfrontacijos statymus.

Praėjusį mėnesį D.Trumpas pagrasino Šiaurės Korėjai „ugnimi ir įniršiu“, jei ji ir toliau grasins Jungtinėms Valstijoms, bet naujausiose tviterio žinutėse nuo tiesioginių grasinimų susilaikė.

„Pietų Korėja supranta, kaip aš jiems sakiau, kad jų nuolaidžiavimo kalba su Šiaurės Korėja neveiks, jie supranta tik vieną dalyką!“ – sakė jis.

„Šiaurės Korėja yra priešiška valstybė, tapusi didele grėsme ir keblumu Kinijai, kuri bando padėti, bet nelabai sėkmingai“, – pridūrė jis.

D. Trumpas sekmadienį susitiks su saugumo patarėjais

D. Trampas sekmadienį sušauks savo nacionalinio saugumo komandą ir svarstys potencialiai drastiškas ekonomines sankcijas Šiaurės Korėjai, kuri paskelbė sėkmingai išbandžiusi raketai tinkamą vandenilinę bombą.

„Nacionalinė saugumo komanda tai atidžiai stebi, – sakė Baltųjų rūmų atstovė Sarah Huckabee Sanders. – Prezidentas ir jo nacionalinio saugumo komanda šiandien … surengs susitikimą tolesniam aptarimui.“

Sekmadienį D. Trumpas tviteryje pasmerkė Šiaurės Korėjos branduolinį bandymą, kuris, kaip teigiama, yra pirmas Pchenjano sprogimas, savo galia pranokstantis ant Hirošimos Japonijoje numestą atominę bombą, ir pavadino jį „labai priešišku ir pavojingu Jungtinėms Valstijoms“.

Kiti pasaulio lyderiai taip pat pasmerkė Pchenjano bandymą. Griežtą pasmerkimą pareiškė Kinija ir Rusija, Pietų Korėjos prezidentas Mun Džejinas paragino taikyti „griežčiausią bausmę“, o Didžioji Britanija sakė, kad Kinija turėtų didinti ekonominį spaudimą Šiaurės Korėjai.

Vašingtone JAV iždo sekretorius Stivenas Mnučinas sakė, kad rengia ekonominių sankcijų paketą, kuriuo bus nutraukta „visa prekyba ir kitas verslas“ su Šiaurės Korėja.

Tačiau jis taip pat sakė, jog D. Trumpas leido suprasti, kad „svarstys viską“ ir „aiškinsis visas galimybes“.

Nors JAV praktiškai neprekiauja su Šiaurės Korėja, S. Mnuchino apibūdintų sankcijų našta smarkiai prislėgtų Kiniją.

D. Trumpas ne kartą reikalavo, kad Pekinas spaustų Pchenjano režimą sustabdyti savo branduolinę ir raketų programas.

Tačiau sekmadienį jis kritikavo ir Seulą, kuriam tviteryje parašė, kad laikas kalboms išseko ir kad „nuolaidžiavimas neveiks“.

Tuo tarpu JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas, komentuodamas situaciją, teigė, kad bet kokia grėsmė JAV ar jos sąjungininkams būtų sutikta galingu kariniu atsaku. Jis pridėjo, kad JAV neturi ketinimų sunaikinti nė vienos šalies, tačiau turi daug pasirinkimo variantų, kaip tai galima padaryti.


Rusija situaciją siūlo spręsti derybomis

Sankcijos Phenjanui neefektyvios, Rusija pasirengusi Šiaurės Korėjos problemą spręsti derybų „bet kokiais formatais“ būdu, pareiškė Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai.

„Be abejo, Rusija bus pasirengusi dalyvauti visuose Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos, tiek ir kitokių formatų atitinkamuose aptarimuose“, – žiniasklaidos atstovams sakė Dmitrijus Peskovas.

Jis pabrėžė, jog Rusijos prezidentas ne kartą sakė, jog vienintelis Šiaurės Korėjos problemos sprendimo būdas – „jos aptarimas, dalyvaujant visoms suinteresuotoms šalims“.

„Palaukime šių aptarimų ir pokalbių. Kol kas galima tik konstatuoti, jog sankcijos nedavė jokio teigiamo rezultato. Priešingai – kol kas situacija negerėja“, – sakė V. Putino atstovas.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos anksčiau sekmadienį išplatintame pranešime teigta, jog naujas Šiaurės Korėjos branduolinis bandymas „griežčiausiai smerkiamas“.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas: sankcijos Phenjanui turi būti griežtinamos

Naujas branduolinis bandymas Šiaurės Korėjoje – rimtas tarptautinės teisės pažeidimas ir Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos reikalavimų nepaisymas, sankcijos Phenjanui turi būti griežtinamos, pareiškė Donaldas Tuskas.

„Tai ragina tarptautinę visuomenę susitelkti greitai ir ryžtingai reakcijai“, – teigiama Europos Vadovų Tarybos pirmininko sekmadienio vakarą išplatintame pareiškime.

„Europos Sąjunga pasirengusi griežtinti savo sankcijų politiką ir ragina Šiaurės Korėją nedelsiant, be jokių išankstinių sąlygų atnaujinti dialogą dėl jos įgyvendinamų programų. Mes raginame Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą imtis papildomų sankcijų ir demonstruoti tvirtą ryžtą, siekiant Korėjos pusiasalio branduolinio nuginklavimo taikiu keliu“, – pažymima pranešime.

D. Tusko žodžiais, Šiaurės Korėja privalo nedelsdama atsisakyti savo branduolinių, masinio naikinimo ginklų, balistinių raketų kūrimo programų.