Ukrainos socialistų partijos pirmininkas Ilja Kiva, buvęs vidaus reikalų ministro patarėjas, sakė televizijai „112“: „Ukrainos pilietybės neturinčio (M.Saakašvilio) brolis Davidas Saakašvilis ką tik buvo sulaikytas už buvimo šalyje režimo pažeidimą. Ukrainos migracijos tarnyba jį suėmė ir ruošiasi deportuoti.“

Politikas pridūrė, kad D.Saakašvilis šalyje buvo ilgiau negu numatyta jam išduotoje vizoje.

Pasak I.Kivos, šiuo metu rengiami dokumentai ir „dėl šio pažeidimo bus imtasi atitinkamų teisėtų veiksmų“.
Michailas Saakašvilis vėliau patvirtino, kad jo brolis šeštadienį tikrai buvo sulaikytas Kijeve.

„Šiandien paryčiais aštuoni (vidaus reikalų ministro Arseno) Avakovo VRM atstovai sulaikė mano brolį Davidą Saakašvilį, kai jis išėjo iš savo namo Kijeve, ir išsivežė nežinoma kryptimi“, – eksprezidentas parašė savo „Facebook“ paskyroje.

Buvęs Gruzijos lyderis prieš kelerius metus persikėlė į Ukrainą ir buvo paskirtas vadovauti Odesos sričiai – vienam labiausiai korupcijos krečiamų šalies regionų, bet galiausiai atsistatydino.

2015-ųjų pabaigoje M.Saakašvilis buvo smarkiai susikivirčijęs su Ukrainos vidaus reikalų ministru A.Avakovu. Pastarąjį buvęs Odesos gubernatorius kaltino išplautais pinigais finansuojant neoficialius karių dalinius. Tąkart ginčo tonas paaštrėjo iki piktų šauksmų, o A.Avakovas perėjo prie necenzūrinės leksikos ir šliūkštelėjo vandens iš stiklinės M.Saakašvilio link.

Liepos pabaigoje Ukrainos migracijos tarnyba pranešė, kad prezidentas Petro Porošenka atėmė M.Saakašvilio Ukrainos pilietybę. Gruzijos pilietybės jis neteko 2015-aisiais, kai buvo paskirtas Odesos gubernatoriumi.

Rugpjūčio 11 dieną Ukrainos generalinio prokuroro pavaduotojas Jevhenijus Jeninas nurodė, kad M. Saakašvilis, kaip asmuo be pilietybės, į Ukrainos teritoriją galės patekti tik turėdamas vizą.