Vašingtonas ketvirtadienį liepė Maskvai uždaryti šį konsulatą ir du kitus diplomatinius objektus. Šis žingsnis buvo atsakas į Kremliaus reikalavimą, kad Jungtinės Valstijos sumažintų savo atstovybių Rusijoje darbuotojų skaičių.

Ugniagesiai buvo iškviesti į įvykio vietą sunerimusių – ir suintriguotų – gyventojų skambučių, bet vėliau paaiškėjo, kad priežasties nerimauti nėra.

„Rusijos ambasadoje įsijungė priešgaisrinė signalizacija, GAISRO NĖRA – viskas gerai, mes išvykstame“, – sakoma San Fransisko ugniagesių tarnybos oficialioje „Twitter“ paskyroje paskelbtoje žinutėje.

Tarnybos atstovė Mindy Talmadge sakė naujienų agentūrai AFP, kad konsulato darbuotojai „tikriausiai“ degina kokius nors daiktus.

Ugniagesiai „patvirtino, kad iš kamino rūksta dūmai, bet pastatui pavojaus nėra“, pridūrė ji, bet nenurodė, ar ugniagesiai buvo įžengę į pastatą.

„Twitter“ vartotojai kėlė įvairių prielaidų, kas gali būti deginama tame pastate.

„Taigi, ko tiek daug jie turėjo sudeginti, kad nuo dūmų net įsijungė signalizacija? Cha cha“, – rašė vienas vartotojas. Kitas pridūrė: „Daug lengviau sudeginti negu supjaustyti.“

Dar viename komentare šis incidentas siejamas su oficialiu tyrimu dėl JAV prezidento Donaldo Trumpo rinkimų kampanijos numanomų ryšių su Rusija, neva padėjusių jam laimėti: „Tikriausiai degina didelę šūsnį Trumpo meilės laiškų (Rusijos prezidentui) Vladimirui (Putinui)!“

Maskvai 2014 metais aneksavus Ukrainai priklausantį Krymą, JAV ir Rusijos ryšiai pašlijo labiausiai nuo Šaltojo karo laikų.
Vakarų šalys paskelbė Rusijai griežtų sankcijų dėl jos kišimosi į Ukrainos reikalus. Įtūžusi Maskva įvedė atsakomąjį embargą šių šalių žemės ūkio produktams.

Rusija kaltina JAV sukėlus „tiesioginę grėsmę“ diplomatų neliečiamybei

Rusijos užsienio reikalų ministerija penktadienį apkaltino Jungtines Valstijas, kad planuojama Federalinio tyrimų biuro (FTB) krata uždaromame Rusijos konsulate San Fransiske kelia grėsmę šalies piliečių „saugumui“ ir pažeidžia diplomatų neliečiamybę.

„JAV tarnybų reikalavimai kelia tiesioginę grėsmę Rusijos piliečių saugumui“, – sakoma URM atstovės Marijos Zacharovos pranešime.
„Amerikiečių specialiosios tarnybos planuoja rugsėjo 2-ąją atlikti kratą konsulate San Fransiske, įskaitant tame pastate gyvenančių ir neliečiamybę turinčių darbuotojų butus“, – pridūrė ji.

Vašingtonas ketvirtadienį liepė Maskvai uždaryti šį konsulatą ir du kitus diplomatinius objektus. Šis žingsnis buvo atsakas į Kremliaus reikalavimą, kad Jungtinės Valstijos sumažintų savo atstovybių Rusijoje darbuotojų skaičių.

JAV Valstybės departamentas teigė, kad šis sprendimas buvo priimtas laikantis „pariteto dvasios“, ir nurodė, kad ,minimi diplomatiniai objektai turi būti uždaryti šeštadienį.

M.Zacharova sakė, kad FTB liepė diplomatams 10–12 valandų palikti savo butus kartu su savo šeimų nariais, įskaitant vaikus ir kūdikius.
„Kalbame apie įsibrovimą į konsulatą ir diplomatinių darbuotojų būstus. Dar daugiau – jie yra išvaromi lauk, kad netrukdytų FTB agentams“, – pabrėžė URM atstovė.

„Reiškiame ryžtingą protestą dėl tarptautinius įstatymus ignoruojančio Vašingtono veiksmų ir, kaip įprasta diplomatinėje praktikoje, pasiliekame teisę imtis atsakomųjų priemonių. Tai nėra mūsų pasirinkimas. Esame priversti taip elgtis“, – perspėjo M.Zacharova.

Anksčiau penktadienį Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS citavo prezidento Vladimiro Putino padėjėją Jurijų Ušakovą, sakiusį, kad naujausi JAV veiksmai yra „tam tikras neteisėtas užgrobimas“.
„Pagalvosime, kaip į tai atsakyti“, – pridūrė jis.

Kremlius anksčiau įpareigojo Vašingtoną iki rugsėjo 1-osios sumažinti JAV diplomatinių atstovybių Rusijoje darbuotojų skaičių sumažinti iki 755 žmonių.