Jų metu Sirijos režimą remiančios Rusija ir Iranas bei šios šalies opoziciją palaikanti Turkija sieks susitarti dėl detalių, susijusių su vadinamosiomis deeskalacijos zonomis. Viena jų - klausimas, kas palaikys tvarką šiaurinėje Idlibo provincijos dalyje, teigiama Kazachstano užsienio reikalų ministerijos (URM) pranešime.

„Derybų dalyviai taip pat ketina patvirtinti Idlibo, Homso ir Rytų Gutos provincijose nustatytų deeskalacijos zonų žemėlapius“, - pridūrė Kazachstano URM.

Tačiau pranešime neužsimenama apie ketvirtąją zoną Pietų Sirijoje. Izraelis ir JAV atsargiai žiūri į galimybę, kad ten būtų dislokuotos Irano pajėgos.

Remdamasi saugumo zonų įkūrimo susitarimais Rusija jau yra dislokavusi savo karo policijos pajėgas deeskalacijos zonose Sirijos pietuose, netoli Damasko esančioje Rytų Gutoje ir dalyje Homso provincijos.

Maskva yra pagrindinė šių metų pradžioje prasidėjusių Astanos taikos derybų iniciatorė. Įsitraukusi į Sirijos pilietinį karą prezidento Basharo al-Assado pusėje, šia iniciatyva ji teigia siekianti, kad Sirijoje įsivyrautų taika.