Jungtinės Valstijos ketvirtadienį liepė Rusijai uždaryti konsulatą San Franciske bei dar du padalinius Vašingtone ir Niujorke, atsakydamos į Maskvos nurodymą sumažinti Rusijoje dirbančių JAV diplomatų skaičių.

JAV Valstybės departamentas sakė, kad sprendimas priimtas siekiant „lygybės“ ir pridūrė, kad tas įstaigas būtina uždaryti iki šeštadienio.

„Mes tik vakar vakare gavome išsamią notą. Dabar tuo užsiimame – reaguosime, kai tik užbaigsime šią analizę“, – per susitikimą su studentais Maskvoje sakė S. Lavrovas.

„Visa ši apsikeitimo sankcijų dūriais istorija buvo pradėta ne mūsų, o (ankstesnio JAV prezidento Baracko) Obamos administracijos, siekiant sugadinti Rusijos ir Amerikos santykius bei neleisti (dabartiniam prezidentui Donaldui) Trumpui savo prezidentavimo pradėti konstruktyviais pasiūlymais ir kiek įmanoma labiau sutrukdyti jam įgyvendinti savo priešrinkiminius pareiškimus, kad būtina normalizuoti santykius su Rusija“, – teigė S. Lavrovas.

„Prezidentas Trumpas ir dabar kartoja šiuos pareiškimus. (Rusijos) prezidentas (Vladimiras) Putinas ne kartą sakė, kad ir mes suinteresuoti (gerinti santykius) bet šios pastangos turi būti abipusės, gerbiant vieniems kitus. Esame tam pasiruošę“, – pridūrė Rusijos diplomatijos vadovas.

V. Putinas yra paskelbęs, kad 755 diplomatinių darbuotojų (rusų ir amerikiečių) iki penktadienio privalės baigti darbą, tačiau JAV Valstybės departamentas dar nepatvirtino šio skaičiaus.

JAV diplomatinių darbuotojų skaičius dabar apsiribos 455; Rusija tiek pat darbuotojų turi Jungtinėse Valstijose.

Tačiau S. Lavrovas komentavo: „Jie pradėjo tolti nuo pariteto logikos ir sumažino mūsų generalinių konsulatų skaičių Amerikoje vienu vienetu.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)