Intensyvios diskusijos antradienį ir trečiadienį atskleidė, kad didžiausiu iššūkiu, kaip ir spėta, tapo JK ir ES „išsiskyrimo sąskaita“. Kol kas abi pusės ginčijasi, kokiu būdu ši milžiniška suma turėtų būti apskaičiuota.

Tarp kitų opių klausimų, kurių sprendimą surasti kol kas sekasi sunkiai, atsidūrė ES sveikatos draudimo kortelių klausimas bei kas nutiks Britanijos prekių importui ir eksportui ES ribose iš karto po „Brexit“.

Teigiama, kad trečiajame derybų etape, kuris baigiasi ketvirtadienį, nepasiekta jokia pažanga, o sunerimusi JK vadovė Theresa May žada tiesiogiai kreiptis į Sąjungos lyderius ir bandyti „pralaužti ledus“.

Ekspertų teigimu, ES derybų atstovas Michelis Barnier negali derybose judėti į priekį ir aptarti ateities prekybos klausimų tol, kol nepriimtas bendras susitarimas dėl tokių svarbiausių punktų, kaip „skyrybų sąskaita“, piliečių teisės bei Šiaurės Airijos sienos klausimas.

Paklaustas, kaip sekasi derybos, M. Barnier trečiadienį atsakė lakoniškai: „Derybos tęsiasi“.

Šiuo metu atrodo, kad pagal dienotvarkę iki spalio mėnesio abi pusės nespės rasti bendro kompromiso svarbiausiais klausimais. Spalį planuojama pradėti kalbas dėl tolimesnių prekybos tarp ES ir JK susitarimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)