Šiaurinėse Japonijos teritorijose, patekusiose į paleistos balistinės raketos skrydžio trajektoriją, suveikė įspėjamosios sirenos, kai po dvi minutes trukusio skrydžio virš Japonijos teritorijos raketa nukrito į Ramųjį vandenyną.

„Raketos skrydis, raketos skrydis“, - štai tokį tekstą šiaurinėje Japonijos dalyje gyvenantys asmenys perskaitė gautoje oficialioje tekstinėje žinutėje.

„Tik ką virš šios teritorijos praskrido raketa. Aptikę įtartinų objektų nesiartinkite prie jų ir nedelsdami skambinkite policijai ar ugniagesiams. Prašome priedangos ieškoti saugiuose pastatuose ar požeminėse erdvėse.“ – štai tokių situacijos paaiškinimų ir rekomendacijų sulaukė japonai.

Kaimyninės Japonijos – svarbios JAV sąjungininkės ir buvusios Korėjos kolonijinės valdovės – link paleista raketa žymi reikšmingą Pchenjano skleidžiamos įtampos eskalavimą dėl su ginklais susijusių ambicijų. Maža to, pirmą kartą per pastarąjį ginkluotą Pchenjano demonstruojamą balansavimą ties pavojinga riba Japonijoje kilo panika.

Ryte į darbo vietas Hokaido saloje skubėjusius žmones traukinių stotyse pasitiko įspėjamieji signalai – daugybė traukinių nustojo vykdę reisus numatytais maršrutais. Vienoje iš Saporo – didelio miesto, kurio gyventojų skaičius siekia beveik du milijonus, - metro stočių keleiviai buvo įspėti dėl galimai atidėtų reisų.

„Visose linijose numatomi trikdžiai, - teigiama viename iš įspėjamųjų ženklų. – Priežastis: paleista balistinė raketa.“ Be jokios abejonės, į darbą skubėję japonai oficialias žinutes įvertino labai rimtai. „Kai kurie keleiviai prieglobsčio ieškojo poroje metro stočių“, - teigė Saporo metro atstovas.

Kiti nematydami kitos išeities tiesiog laikėsi įprastinės savo dienotvarkės: 15 iš Hokaido uosto jau išplaukusių žvejybinių laivų įgulų nariai atsidūrė raketos skrydžio trajektorijoje.

„Buvau nustebęs, kai sužinojau, kad ji praskrido virš mūsų teritorijos, to niekada nebuvo nutikę, - patikino žvejų organizacijos atstovas Hiouyuki Iwafune. – Buvau sunerimęs, visi jautėsi panašiai. Ką galima tokiu atveju padaryti? Pasislėpti? Kur? Susisiekėme su tais, kurie buvo jūroje. Jie pasakė: „Nors ir buvo toks įspėjimas, ką turėtume daryti?“

Daugiau nei 700 kilometrų į pietus nuo raketos skrydžio trajektorijos nutolusiame Tokijuje laikinai keleivių pervežimo paslaugas nustojo teikę kai kurie traukiniai.

„Šiuo metu Šiaurės Korėjos raketa skrenda virš Japonijos, - štai tokie pranešimai Tokijo stotyse pasirodė praėjus vos kelioms minutėms po raketos paleidimo. – Tai labai pavojinga, prašome priedangos ieškoti laukimui skirtose salėse ar traukinių viduje.“

Tokijo universitete studijuojanti Julia Kotake pasakojo išsigandusi, nes pamanė, kad raketa gali nukristi ant Japonijos teritorijos. „Vis tik nemanau, kad galima ką nors padaryti“, - pripažino studentė.

Ruošiantis iš anksto numatytoms pratyboms JAV karinėje bazėje Tokijuje dislokuota „Patriot Advanced Capability-3“ (PAC-3) priešraketinės gynybos sistema.

„Tokių pratybų vykdymas mums leidžia panaudoti turimą greitojo reagavimo sistemą balistinės raketos paleidimo atveju ir sustiprinti ne tik mūsų šalies, bet ir JAV bei Japonijos aljanso įtikimumo galią“, - trumpoje spaudos konferencijoje kalbėjo Japonijos oro savigynos pajėgų vadas Hiroaki Maehara.