Miesto policija tviteryje pranešė, kad demonstracijoje, kuri buvo surengta po praėjusios savaitės atakų panaudojant automobilius, dalyvavo pusė milijono žmonių, bet kiti šaltiniai šio skaičiaus nepatvirtino.

Žmonėms, kurie padėjo atakos Barselonoje aukoms, buvo skirta garbės vieta eisenos priekyje, už didelio baltos ir juodos spalvų transparanto su užrašu katalonų kalba „No tinc por“ („Aš nebijau“).

Tarp jų buvo uniformuotų policininkų, gydytojų baltais chalatais, ugniagesių su šalmais, gyventojų ir parduotuvių savininkų, nuskubėjusių padėti La Ramblos bulvaru lėkusio mikroautobuso partrenktiems žmonėms. Pirmosiose demonstrantų gretose taip pat ėjo taksi vairuotojai, nemokamai vežę žmones.

Tarp transparantų buvo ir užrašų „Ne islamofobijai“ ir „Geriausias atsakas: taika“.

Demonstrantai, kurie ėjo pagrindine Grasijos gatve, nešė raudonas, geltonas ir baltas – Barselonos spalvų – gėles. Daugelis taip pat mojavo raudonos ir geltonos spalvų Katalonijos vėliavomis su balta žvaigžde, kurios priminė įtampą tarp Ispanijos centrinės vyriausybės ir šio regiono separatistinės vyriausybės.

„Lauk“

Barselona gedi nuo rugpjūčio 17 dienos, kai automobiliai šiame prie Viduržemio jūros esančiame mieste ir, po kelių valandų, Kambrilso kurorte lėkė taikydamiesi į pėsčiuosius. Žuvo 15 žmonių.

Ispanijos premjeras Mariano Rajoy paragino ispanus dalyvauti šeštadienio demonstracijose ir pademonstruoti savo „meilę“ bei solidarumą su Katalonija.

Karalius Felipe VI, M.Rajoy ir visų Ispanijos pagrindinių politinių partijų atstovai žygiavo už pirmųjų gretų.

Felipe VI yra pirmasis demonstracijoje dalyvavęs Ispanijos suverenas nuo monarchijos atkūrimo 1975 metais, po diktatoriaus generolo Francisco Franco mirties.

Tačiau ir karaliui, ir premjerui nepagarbiai švilpė katalonų separatistai, kurie atmeta monarchiją ir tikisi įkurti nepriklausomą respubliką.

Kai kurie protestuotojai atvykusiam karaliui šaukė „Lauk!“.

Kai kurie demonstrantai karalių ir kitus Ispanijos valstybės atstovus dėl dalyvavimo demonstracijoje prieš terorizmą kaltino veidmainyste, nes jie yra pritarę ginklų pardavimui tokioms šalims kaip Saudo Arabija, kurią kai kurie ekspertai kaltina džihadistų dauginimu.

Vienybė su ašaromis

18-metė Saray Gomez, kuri dirba gėlių kioskelyje visai šalia tos vietos, kur sustojo mirtį sėjęs mikroautobusas, sakė, jog svarbu „pasiųsti vienybės ir taikos žinią“.

„Ir svarbu skirti islamą nuo džihadistų, nes musulmonai paveikiami pirmiausia“, – pridūrė ji.

Daug žmonių braukė ašaras, kai du violončelininkai demonstracijos pabaigoje, Katalonijos aikštėje, grojo tradicinę katalonų melodiją „Cant dels ocells“ („Paukščių giesmė“).

Nedideli, paskutinę minutę surengti mitingai taip pat įvyko kituose Ispanijos miestuose, tarp jų – Madride, Valensijoje, Vige ir Ripolyje, kur gyveno dauguma įtariamų Barselonos ir Kambrilso atakų vykdytojų.