„Tiesa“ jau skelbė apie tai, jog ES piliečiai išvyksta net nelaukdami JK pasitraukimo iš bendrijos, paliekantieji šalį skaičiuojami dešimtimis tūkstančių.

Verslo grupės jau išreiškė susirūpinimą dėl tokių pokyčių ir baiminasi, jog gyvybiškai svarbios JK ekonomikos šakos gali netekti kvalifikuotų darbuotojų, verslininkai ES piliečių išvykimą jau vadina „protų nutekėjimu“.

ES piliečių interesus ginančios organizacijos dar kartą ragina vyriausybę aprūpinti šią gyventojų grupę slidžiomis garantijomis dar iki „Brexit“.

Tačiau nemažai gyventojų iš JK išvyksta ne dėl garantijų stokos, o dėl pasikeitusios atmosferos šalyje, sako vienas iš išvykstančiųjų.

„Daugiau nesijaučiu laukiamas čia. Tarsi būtum svečiuose, tačiau namo šeiminininkai, nors ir neveja lauk, bet leidžia aiškiai suprasti, jog užsisėdėjai“, – leidiniui „The Independent“ savijautą apibūdino 20 metų JK pragyvenęs lenkas Lukaszas.

28 metų vyras į JK atvyko su darbo pasiūlymą čia gavusia mama, baigė vietos mokyklą, studijas koledže ir šiuo metu dirba autobuso vairuotoju Londone.

Lenkijoje jaučiuosi kaip turistas. Mano namai – Londonas. Mėgaujuosi vietos įvairove ir kultūra, turiu draugų iš viso pasaulio. Myliu šią šalį“, – pasakojo imigrantas.

Tačiau po pernykščio referendumo bendras klimatas pasikeitė. Neapykantos nusikaltimai, smurtiniai išpuoliai prieš jo tautiečius vien dėl to, kad šie kalbėjo lenkiškai, kiti atvejai privertė Lukaszą jaustis nelaukiamu.

„Ant lenkiškos parduotuvės netoli mano namų kažkas užrašė „Važiuokit namo“, savo darbe taip pat pastebėjau rasizmo apraiškų: keleiviai įsiveldavo į ginčus dėl to.

Tai patyrė ir mano mama su jaunesne sesute – kažkoks vyras jas nepadoriai išvadino ir liepė nešdintis iš JK, grasino smurtu. Dėl to kreipėmės į policiją.

Gal tas vyras yra psichiškai nestabilus. Kaip ten bebūtų, per 20 metų mano šeima nieko panašaus negirdėjo, o po referendumo kilo panašių atvejų protrūkis.

Dabar atrodo, kad tei du dešimtmečiai buvo gyvenimo švaistymas – mes šalį paliksime. Žinoma, kad man trūks jos ir čia likusių draugų.

Manau, kad Britanija save tokiu būdu izoliuos. Atrodo, kad pasaulis žengia žingsnį atgal, kiekvienas nori užsidaryti savo duris ir tūnoti vienumoje“, – kalbėjo savo pavardės atskleisti nepanoręs lenkas.

30-metis italas Matteo Mencarelli taip pat palieka JK, kurioje gyveno nuo 2010 metų, baigė magistro studijas ir dirbo Europos Komisijos atstovybėje, tačiau po referendumo nusprendęs, kad ateitis šioje šalyje – miglota.

„Gyvenau Londone, aš, kaip ir dauguma aplinkinių buvome naivūs ir nesitikėjome, kad „Brexit“ įvyks, todėl referendumo rezultatai mus šokiravo. Toks balsas man buvo impulsas karjeros galimybių ieškotis užsienyje.

Jau radau ir išvykstu su savo partnere, kuri yra iš Bulgarijos. Mes čią nejaučiami, ir tai kartais labai aiškiai parodoma.

Pasiilgsiu šios šalies, o kartu ir labai jaudinuosi dėl jos ateities“, – pasakojo išvykstantis italas.

Humanitarinės pagalbos darbuotoja olandė Eva Scheffer jau išvyko – susirado darbą svetur. 29 metų moteris irgi pajuto „Brexit“ lemtus pokyčius, kurie, deja, nebuvo labai malonūs jai.

„Mano sprendimą vienaip ar kitaip paveikė „Brexit“ – supratau, kad mano ateitį šioje šalyje planuoti tapo labai sudėtinga. ES piliečiai čia nesijaučia užtikrintai. Konkrečiai aš neišgyvenau JK 5 metų, nežinau, kaip būsiu vertinama po pasitraukimo iš bendrijos.

Jaudinuosi dėl JK likusių draugų – ir vietinių, ir atvykusių iš ES – pastarieji negarantuoti dėl savo statuso, britams dėl „Brexit“ gali būti apribotos galimybės“, – aiškino jauna olandė.

Daugiau naujienų saviems Jungtinėje Karalystėje - tiesa.com.