Pasak Pentagono vadovo, JAV yra įsipareigojusios padėti Ukrainos kariuomenei, o sankcijos Maskvai galios tol, kol ji neberems separatistų ir grąžins Krymą.

„Pone prezidente, ir toliau remsime Ukrainą bei liksime įsipareigoję didinti jūsų ginkluotųjų pajėgų pajėgumus“, – teigė jis.

Vis dėlto jis nepažadėjo, kad Amerika aprūpins Ukrainą letaline ginkluote, nors Kijevas puoselėjo tokias viltis.

Sankcijos Rusijai „galios tol, kol Maskva nutrauks tuos veiksmus, dėl kurių jos buvo paskelbtos“, pridūrė JAV gynybos sekretorius.

J. Mattisas ketvirtadienį Kijeve susitiko su Ukrainos prezidentu Petro Porošenka ir šalies vyriausybės nariais.

Drauge su P. Porošenka jis taip pat stebėjo karinį paradą, surengtą Ukrainos Nepriklausomybės dienos proga.

J. Mattisas yra pirmas Pentagono vadovas, per pastarąjį dešimtmetį apsilankęs Ukrainoje.

2014-aisiais tarp Ukrainos pajėgų ir prorusiškų separatistų įsiplieskęs konfliktas jau pareikalavo per 10 tūkst. gyvybių.

Kijevas tikėjosi iš JAV gauti daugiau letalinių ginklų, įskaitant prieštankinę ir priešlėktuvinę ginkluotę. Ši parama padėtų kovoti su gerai apginkluotais separatistais, užėmusiais nemažą dalį Rytų Ukrainos.

Nors JAV kariuomenė palaiko planus tiekti „gynybinę“ ginkluotę Kijevui, tam dar turi pritarti Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas.

Ankstesnis JAV vadovas Barackas Obama tokius pasiūlymus atmesdavo, nes baimindavosi, kad toks žingsnis gali dar labiau pakurstyti konfliktą.

Ukrainos konfliktas su Rusija tapo ir sudėtingu išbandymu sausį prie JAV vairo stojusiam D. Trumpui, kuris vengia smarkiai kritikuoti Maskvą ir norėtų pagerinti su ja dvišalius santykius.