„Bendrai agresoriaus sąžinę slegia daugiau kaip 10 tūkst. ukrainiečių gyvybių. Per amžius neužmiršime ir niekada niekam neatleisime“, – sakė prezidentas.

Po Ukrainoje 2014 metų pradžioje įvykusios proeuropietiškos Maidano revoliucijos Rusija aneksavo Krymo pusiasalį. Kijevas taip pat kaltina Maskvą pakursčius prorusiškų separatistų sukilimą Rytų Ukrainoje ir teikiant jiems pagalbą bei siunčiant kovotojus ir karius.

P. Porošenka akcentavo, kad Kijevas toliau dės pastangas susigrąžinti Rytų Ukrainą ir Krymą diplomatinėmis, politinėmis ir teisinėmis priemonėmis.

„Ukraina pasirengusi duoti tvirtą karinį atkirtį agresoriui jo bandymų pulti atveju. Tačiau vis dėlto mes remiamės taikaus, diplomatinio, politinio-teisinio Donbaso (Rytų Ukrainos) ir Krymo sugrąžinimo kelio prioritetiškumu“, – sakė P. Porošenka.

Kalbėdamas apie Kijevo europinės integracijos kursą, prezidentas pažymėjo, kad bevizis režimas tarp Ukrainos ir ES ir rugsėjo 1-ąją įsigaliosiantis Asociacijos susitarimas su ES taps galutiniu išsiskyrimo su Rusija įrodymu.

„Rugsėjo 1-ąją, lygiai po savaitės, susitarimas įsigalioja ir tampa mums reformų „kelio gairėmis“, o kelias mūsų vienas – plati euroatlantinė automagistralė, vedanti į narystę Europos Sąjungoje ir NATO“, – sakė P. Porošenka.

Jis pabrėžė, kad ukrainiečiai gavo užtarnautą teisę be vizų keliauti į ES šalis, ir sakė: „Asociacijos susitarimas ir bevizis režimas ... yra pats įtikinamiausias mūsų galutinio – de facto ir de jure – atsiskyrimo nuo imperijos, tos, kurią dar Ronaldas Reaganas pavadino blogio imperija, įrodymas.“

„Tikiuosi, kad čia esantis JAV gynybos ministras Jamesas Mattisas patvirtins citatos tikslumą, o apibrėžimo tikslumą garantuojame jau mes, ukrainiečiai, nes pajutome tai patys“, – pridūrė Ukrainos prezidentas.