Taifūnas judėjo link pagrindinėje Kinijos teritorijos dalyje esančios Perlo upės (Džudziango) deltos vakarinės pusės.

Meteorologai pirmą kartą per penkerius metus išplatino aukščiausio 10 laipsnio uraganų pavojaus signalą.

Iki vidurdienio „Hato“ vėjų greitis sustiprėjo iki 126 km per val., o gūsių greitis kai kuriose atokesnėse salose siekė 207 km per valandą.

Dėl meteorologų perspėjimo buvo uždarytos firmos, vyriausybės įstaigos, mokyklos ir teismai; prekybą sustabdė vertybinių popierių birža. Paprastai judrios šio Azijos finansų centro gatvės ištuštėjo.

Oro bendrovės atšaukė 450 skrydžių, keltų operatoriai nutraukė susisiekimą su priemiesčiais, netoliese esančiu Kinijos lošimo centru Makao ir Perlų upės deltos miestais.

„Hato“ vartė medžius, šiukšlių dėžes, daužė dangoraižių langus, o jų šukės krito į gatves.

10-o laipsnio signalas nuo 1946 metų buvo paskelbtas iš viso tik 15 kartų – vidutiniškai tik per vieną iš 72 audrų, nurodė Honkongo observatorija. Praėjusį kartą toks signalas buvo paskelbtas dėl taifūno „Vicente“ 2012 metais.

Observatorija perspėjo gyventojus būti pasirengusius itin smarkiems vėjams, potvyniui ir nuoslankoms ir patarė nebūti žemai esančiuose rajonuose, nes audra gali sukelti didelį jūros potvynį. Gatves mieste ir pajūrio kaimuose užliejo pakrantes talžančios bangos, rodo vietos televizijos reportažas.

„Hato“ juda į pietus nuo Honkongo ir turi pasiekti Kinijos Guangdongo provincijos pakrantę. Laukiant audros tūkstančiai žmonių buvo evakuoti iš pakrančių rajonų, pranešė Kinijos oficialioji naujienų agentūra „Xinhua“.

Buvo sustabdytas traukinių eismas, žvejų laivai grįžo į uostus, daugiau kaip 4 tūkst. žuvų augintojų ir jų šeimų narių grįžo į krantą, sakoma pranešime.

Pietų Kinijos jūroje prognozuojamos iki 10 m aukščio bangos, nurodė agentūra.