Teroristiniai išpuoliai Ispanijoje: ką žinome apie juos

Penktadienio rytą į šiaurę nuo Barselonos esančiame Ripolio miestelyje sulaikytas trečiasis įtariamasis teroristas. Drissas Oukabiras ten pat buvo sulaikytas ketvirtadienį. Skelbiama, kad jis esą policijai sakė, kad prieš tai buvo pavogti jo asmens dokumentai, ir kažkas jais pasinaudojo mikroautobusiuko nuomai.

Teroro aktai Ispanijoje

Kambrilsas

Antrasis teroristinis aktas penktadienio rytą įvykdytas Kambrilse – nedideliame pakrantės mieste, esančiame už 120 kilometrų nuo Barselonos. Buvo sužeisti šeši atsitiktiniai praeiviai ir vienas policijos pareigūnas (dviejų sužeistųjų būklė sunki). Pranešama, kad juos taranavo automobilis. Nelaimės vietoje nufotografuotas juodos spalvos „Audi A3“, išdaužtas jo galinis langas.

Teroro aktas Cambrilse

Policijos pareigūnai nušovė penkis įtariamuosius. Skelbiama, kad dalis jų vilkėjo sprogstamąsias liemenes. Su terorizmu susijusius nusikaltimus tiriančios institucijos „Audiencia Nacional“ vadovas Javieras Zaragoza sakė, kad nukautieji nebuvo siejami su džihadu.

Barselona

Pareigūnai skelbia, kad teroristinis išpuolis siejamas su ataka, ketvirtadienį įvykdyta Barselonoje, kai vyras autobusiuku įvažiavo į minią pėsčiųjų „Las Ramblas“ aikštėje. 13 žmonių žuvo, daugiau nei 100 buvo sužeisti. Sunkvežimį vairavęs vyras paspruko, jo vis dar ieškoma.

„Las Ramblas“ aikštėje į pėsčiuosius įvažiavęs sunkvežimis

Ketvirtadienį sulaikyti du įtariamieji, pareigūnai sako, kad jie įtariami prisidėję prie išpuolio, tačiau, anot pareigūnų, nė vienas iš jų nebuvo vairuotojas.

Antrasis mikroautobusiukas buvo naudojamas pabėgimui iš incidento vietos. Pareigūnai jį rado paliktą už 80 kilometrų nuo Barselonos, Vike.

Atsakomybę dėl išpuolio „Las Ramblas“ aikštėje prisiėmė „Islamo valstybė“, tačiau oficialiai šis faktas nepatvirtintas.

Alkanaras

Saugumo pareigūnai abu išpuolius sieja su sprogimu viename name Alkanare, per kurį vienas žmogus žuvo ir mažiausiai vienas buvo sužeistas. Šiuo metu policijos atstovai tvirtina, kad name buvo gaminami sprogmenys.

Alkanaras yra už maždaug 200 kilometrų nuo Barselonos ir už 90 kilometrų nuo Kambrilso.

Sant Džust Desvernas

Ketvirtadienį netoliese Barselonos esančiame Sant Džust Desverno miestelyje prie kelių policijos posto įvyko susišaudymas, vienas žmogus mirė. Policijos teigimu, šis įvykis su tragedija „Las Ramblas“ nesusijęs.

Penktadienio rytą paaiškėjo, kad žuvęs vyras (automobilio savininkas) nesėdėjo vairuotojo vietoje, o jo mirties priežastis yra durtinės žaizdos. Šiuo metu ieškoma žmogaus, kuris automobiliu rėžėsi į kelių policijos postą. Tiriama šio įvykio ryšio su išpuoliu Barselonoje versija.

Manoma, kad atakos gali būti susijusios su trečiadienį Alcanaro mieste nugriaudėjusius sprogimu, kurio metu žuvo vienas žmogus. Sprogusiame name, manoma, galėjo būti gaminami sprogmenys planuotai atakai.

Išminuotojai nukenksmina teroristų sporgmenis, policija praneša, kad situacija Alcanare kontroliuojama.

„Įtariami teroristai buvo (automobilyje) „Audi A3“ ir partrenkė keletą žmonių, o tada rėžėsi į policijos patrulį ir kilo susišaudymas“, – pranešė Katalonijos regioninės vyriausybės atstovas.

Vietos restorane dirbantis 20-metis Markelis Artabe pasakojo išpuolio metu buvęs promenadoje prie jūros. Jis sakė pamanęs, jog girdi fejerverkus, bet netrukus suvokė, jog tai buvo šūviai.

Kiek vėliau jaunuolis pamatė ant grindinio gulintį kažkokį žmogų. Nukentėjusiojo draugai maldavo padėti, pasakojo liudininkas.

21 metų padavėjas Joanas Marcas Serra Salinas taip pat sakė girdėjęs daug šūvių.

„(Girdėjau) ir riksmų. Daug riksmų. Šokau į paplūdimį ir nejudėjau“, – teigė jis.

Pasak pareigūnų, šiuo metu tiriama versija, kad „Kambrilse nušauti teroristai gali būti susiję su tuo, kas nutiko Barselonoje“.

Ketvirtadienį vakare itin judrioje pėsčiųjų gatvėje Barselonos centre baltas sunkvežimis taranavo žmones.

Tarp žmonių, žuvusių ar nukentėjusių per šį išpuolį, yra mažiausiai 18 valstybių piliečių.

Policija pranešė, kad buvo sulaikyti du įtariamieji – Meliljoje gimęs ispanas ir marokietis, tačiau sunkvežimio vairuotojas vis dar slapstosi.

Minėtas ispanas buvo suimtas Alkanaro mieste, esančiame apie 200 km į pietus nuo Barselonos. Vėlų trečiadienio vakarą viename šio miesto namų nugriaudėjo sprogimas, per kurį žuvo žmogus, o dar septyni asmenys buvo sužeisti. Šis sprogimas siejamas su ketvirtadienio ataka.

„Įtariame, kad jie (namo gyventojai) gamino sprogstamąjį įrenginį“, – žurnalistams sakė Katalonijos regiono policijos atstovas Josepas Lluisas Trapero.

Pirmadienį vakare itin judrioje pėsčiųjų gatvėje Barselonos centre baltas sunkvežimis taranavo žmones.

Policija pranešė, kad buvo sulaikyti du įtariamieji – Meliljoje gimęs ispanas ir marokietis, tačiau sunkvežimio vairuotojas vis dar nesulaikytas.

„Visi gedime“

Liudininkai Barselonoje pasakojo, kaip garsiajame La Ramblos bulvare, kur siautėjo mikroautobuso vairuotojas, gulėjo žmonių kūnai, o kiti, klykdami ir apimti panikos, bėgo ieškodami priedangos ir išsigelbėjimo. Šios skerdynės itin daug turistų iš viso pasaulio sulaukiančiame mieste yra naujausia iš virtinės atakų Europoje, per kurias kaip ginklai buvo panaudotos transporto priemonės.

Pasaulio lyderiams vieningai smerkiant skerdynes Barselonoje, IS propagandos agentūra „Amaq“ pareiškė, kad jas įvykdė šios džihadistų grupuotės „kariai“. Policija paskelbė areštavusi du įtariamuosius, ispaną ir marokietį, bet sakė, kad mikroautobuso vairuotojas dar slapstosi.

„Visi gedime“, – per televiziją į tautiečius kreipėsi Ispanijos premjeras Mariano Rajoy (Marianas Rachojus), nuskubėjęs į Barseloną – didžiausią miestą Katalonijos regione šalies šiaurės rytuose, kurio separatistinė vyriausybė, nepaisydama Madrido prieštaravimų, siekia nepriklausomybės.

„Svarbiausia, kad mes visi vieningai siekiame tikslo įveikti tuos, kas nori atimti iš mūsų mūsų vertybes ir gyvenimo būdą“, – sakė premjeras.

Tarp Barselonos atakos aukų yra mažiausiai 18-os šalių, įskaitant Prancūziją, Venesuelą, Australiją, Airiją, Peru, Alžyrą ir Kiniją, piliečių, pranešė Ispanijos civilinės saugos agentūra. Belgija paskelbė, kad La Rambloje žuvo vienas jos pilietis, Haga pranešė, kad buvo sužeisti trys olandai, o vienas graikų diplomatas sakė, kad buvo sužeisti trys graikai – moteris ir du jos vaikai.

„Visa gatvė puolė bėgti“

La Rambla yra viena judriausių Barselonos gatvių, kurioje įsikūrę daugybė parduotuvių ir restoranų ir kurioje paprastai iki vėlumos būna daug turistų ir gatvės muzikantų.

„Kai tai įvyko, išbėgau lauk ir pamačiau žalą, – naujienų agentūrai AFP pasakojo vienos parduotuvės darbuotojas Xavi Perezas. – Ant žemės gulėjo kūnai, aplink juos būrėsi žmonės. Žmonės verkė. Buvo daug užsieniečių.“

Tomas Guelleras, kuris gyvena šalia La Ramblos, sakė matęs, kaip automobilis lekia bulvaru.

„Jis visai nemažino greičio. Jis tiesiog lėkė tiesiai per minios vidurį, Ramblos viduryje“, – BBC radijui pasakojo jis.

Tuo tarpu Kambrilse 20-metis restorano darbuotojas Markelis Artabe sakė, kad buvo pajūrio promenadoje, kai išgirdo poškėjimą. Iš pradžių jis jį palaikė fejerverkais, bet greit suprato, kad tai – šūviai.

„Mačiau negyvą užsienietį, nušautą į galvą. Jo draugai šaukėsi pagalbos. Taip pat mačiau lavonus, kurie atrodė teroristų, nes buvo su mirtininkų diržais“, – sakė jis.