Pastarosiomis savaitėmis Persijos įlankoje įvyko jau ne vienas incidentas tarp JAV ir Irano lėktuvų arba karo laivų. Dėl jų abi šalys kaltino viena kitą, o padėtį dar labiau aštrina naujos Vašingtono sankcijos šiitiškai respublikai.

„Gvardijos skraidyklės ... ir toliau tiksliai skraidys Persijos įlankoje ir nuolat saugos Irano Islamo Respublikos sienas, nepaisant psichologinės atmosferos, kuriamos užsienio pajėgų“, – nurodoma Irano valstybinės naujienų agentūros IRNA pranešime.

Jame taip pat spėjama, kad JAV teiginius apie „nesaugų ir neprofesionalų“ elgesį veikiausiai lėmė amerikiečių „identifikavimo ir atpažinimo sistemų“ spragų rezultatas.

JAV karinės jūrų pajėgos pirmadienį panešė Irano dronas QOM-1 praskrido maždaug už 300 metrų nuo amerikiečių lėktuvo, priklausančio lėktuvnešio „USS Nimitz“ aviacijos sparnui. Tuo metu lėktuvnešis plaukė tarptautiniais vandenimis Persijos įlankoje.

„Nepaisant kelių mėginimų užmegzti ryšį, QOM-1 valdanti stotis neatsiliepė, o šviesų neįsijungęs dronas kelis kartus labai arti praskrido pro lėktuvnešį „Nimitz“ ir lydinčius laivus“, – sakė JAV laivyno atstovas leitenantas Ianas McConnaughey.

Rugpjūčio 8 d. buvo užfiksuotas atvejis, kai Irano bepilotė skraidyklė vos nesusidūrė su amerikiečių karo lėktuvu „F/A-18E Super Hornet“ – vienu metu orlaiviai prasilenkė vos 30 metrų atstumu.