Praėjusią savaitę JAV prezidentas Donaldas Trumpas pagrasino Pchenjanui „ugnimi ir įniršiu“, jei šis nesiliaus grasinti Vašingtonui branduoliniais ginklais. Šiaurės Korėja savo ruožtu paskelbė apie planus paleisti raketų Guamo link.

Paklaustas, ar žmonės turėtų dėl to nerimauti, M. Pompeo televizijos laidai „Fox News Sunday“ sakė, kad nėra jokios grėsmės, kuri būtų „neišvengiama“.

„Šiandien nėra nieko neišvengiama. Bet nesuklyskime dėl to... padidėjusi tikimybė, kad Denveryje bus branduolinė raketa, yra labai rimta grėsmė“, – teigė jis.

„Turiu galvoje, kad girdėjau žmones kalbant, jog esame ant branduolinio karo slenksčio. Bet jokia žvalgybinė informacija nerodo, kad šiandien esame tokioje padėtyje“, – pridūrė CŽA direktorius.

Anot jo, JAV žvalgybos bendruomenė „gana gerai nutuokia“, kas vyksta Šiaurės Korėjoje.

M. Pompeo sakė esąs įsitikinęs, kad Kim Jong Uno vadovaujamas Pchenjanas ir toliau vystys savo raketų pajėgumus, todėl dar vienas bandymas jo esą nenustebintų.

„Liepą jis surengė du (bandymus), taigi nenustebčiau, jei įvyktų dar vienas raketos bandymas“, – teigė jis.

„Labai didelė grėsmė“

Anot ekspertų, praėjusio mėnesio raketų bandymai rodo, kad Šiaurės Korėjos režimas jau turi tarpžemyninių balistinių raketų (ICBM), galinčių nuskrieti į JAV žemyninę dalį.

Praėjusią savaitę dienraštis „The Washington Post“ pranešė, kad JAV Gynybos žvalgybos agentūra (DIA) dabar yra įsitikinusi, jog Šiaurės Korėjai jau pavyko sukurti pakankamai mažą branduolinę galvutę, kad būtų galima ją uždėti ant ICBM.

M. Pompeo nepasakė, kada Pchenjanas taptų pajėgus surengti branduolinę ataką, nukreiptą į JAV žemyninę dalį.

„Ko gero, būtų teisinga teigti, kad jie juda pirmyn itin grėsmingu greičiu“, – sakė jis.

Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Herbertas Raymondas McMasteris taip pat sakė, kad Šiaurės Korėjos keliama grėsmė „artėja prie kulminacijos“, tačiau per interviu televizijai ABC jis teigė, kad „nesame arčiau karo nei buvome prieš savaitę“.

„Mūsų reakcija – kad esame pasirengę kariniu atžvilgiu, jei to prireiktų. Imamės visų įmanomų nekarinių veiksmų, kad išspręstume šią labai didelę grėsmę JAV ir visam pasauliui“, – pridūrė jis.