Hamza Yalcinas suimtas, vis labiau nerimaujant dėl spaudos laisvės Turkijoje, kur buvo sulaikyti dešimtys žurnalistų; užsienio žurnalistams irgi taikomos griežtos priemonės, kurių imtasi paskelbus kritišką padėtį po pernykščio nepavykusio pučo.

H.Yalcinas, Švedijoje gyvenantis ir Švedijos pilietybę turintis turkas buvo suimtas rugpjūčio 3 dieną Barselonos El Prato oro uoste ir laikomas areštinėje, kol Ispanijos teismas nuspręs, ar išduoti jį Turkijai.

Pasak Turkijos valstybinės naujienų agentūros „Anadolu“, H.Yalcinas, rašantis kairės internetiniam žurnalui, kritikuojančiam vyriausybę Ankaroje, turkų yra ieškomas dėl dviejų atskirų bylų.
Pirmoji susijusi su R.T.Erdogano įžeidimu H.Yalcino straipsniuose.

Antroji susijusi su „propagandos“ kūrimu nenurodytai „teroristinei grupuotei“, kurią kitos naujienų agentūros įvardijo kaip ultrakairiąją Revoliucinę liaudies išvadavimo partiją-frontą (DHKP-C), JAV ir ES ją taip pat laiko „teroristine organizacija“.

Tačiau spaudos laisvės grupė „Reporteriai be sienų“ (RSF) sako, kad arešto orderis yra bandymas „nutildyti Turkijos režimo kritiką“.

Penktadienį buvęs teisėjas Baltasaras Garzonas, tapęs J.Assange'o advokatu, paragino paleisti rašytoją.

„Nepriimtina net galvoti, kad Ispanija perduos rašytoją H.Yalciną režimui, kuris kelia rimtų abejonių dėl savo pagarbos žmogaus teisėms“, – pranešime sakė jis.

B.Garzonas prisidėjo prie nerimastingų balsų choro iš Ispanijos ir užsienio.