Baltieji rūmai pradėjo rengti planą, kokių veiksmų Jungtinės Valstijos turėtų imtis jau 16 metų Afganistane besitęsiančiame kare. Žiniasklaidos pranešimuose sakoma, kad D.Trumpo nacionalinio saugumo komanda tikriausiai nesutaria, ar į tą šalį pasiųsti daugiau karių, ar juos išvesti.

„Mes artėjame. Labai priartėjome. Man tai labai svarbus sprendimas. Perėmiau netvarką, ir mes padarysim, kad netvarkos būtų daug mažiau“, – sakė D. Trumpas, šiuo metu besiilsintis savo golfo klube Naujajame Džersyje.

D. Trumpo generolai padėtį Afganistano konflikte apibūdina kaip „aklavietę“. Netgi po daug metų JAV ir kitų NATO šalių teiktos didelės pagalbos Afganistano saugumo pajėgoms išlieka sunku tramdyti atsigaunantį Talibaną.

Savo kadencijos pradžioje D. Trumpas suteikė Pentagono vadovui, buvusiam jūrų pėstininkų generolui Jamesui Mattisui didelius įgaliojimus nustatyti kontingento karių skaičių. Vis dėlto praėjus keliems mėnesiams kontingento dydis išliko toks pats – apie 8,4 tūkst. JAV ir apie 5 tūkst. NATO karių.

Prieš imdamasis kokių nors pakeitimų J. Mattisas nori palaukti, kol Baltieji rūmai parengs darnią strategiją ne vien Afganistanui, bet ir platesniam regionui, įskaitant Pakistaną, bei apsispręs, kaip kovoti su teroristų grupuotėmis.

Tačiau iš žiniasklaidos pranešimai byloja, kad kiti D. Trumpo patarėjai, tarp jų įtakingas strategijos vadovas Steve'as Bannonas, linkę užkirsti kelią amerikiečių nuostoliams – išvesti karius ar pakeisti dalį jų privačiais kariniais kontraktininkais.

Portalas „Military Times“ praeitą savaitę citavo vieną Afganistano vyriausybės pareigūną, sakiusį, kad prieštaringai pagarsėjusios privačios saugos bendrovės anksčiau vadintos „Blackwater“, buvusiam vadovui Ericui Prince'ui netgi buvo pasiūlyta suformuoti privačias oro pajėgas.

Padėtis Afganistane išlieka itin nerami. Nuo šių metų sausio 1-osios iki kovo 8-osios šalyje žuvo daugiau kaip 2,5 tūkst. afganų policininkų ir karių.

Konfliktas šioje šalyje vis dar nusineša JAV pajėgų, formaliai atliekančių tik nekovinį vaidmenį, karių gyvybių. Šiemet Afganistane žuvo devyni amerikiečiai, tarp jų du – praeitą savaitę Kandahadre. Taigi, per šiuos metus ten žuvusių Amerikos karių skaičius yra toks pats, kaip per visus praeitus metus.