Sakydamas kalbą viename renginyje Kalifornijoje, Pentagono vadovas teigė, kad jo pareiga ir atsakomybė – turėti parengtų karinių variantų, „jei jų prireiktų“, bet pabrėžė, kad šiuo metu JAV yra susitelkusios į diplomatines pastangas.

„Amerikiečių pastangos yra daugiausia diplomatinės; turime diplomatinį pasisekimą, pelnome diplomatinių rezultatų, ir noriu, kad dabar tokia padėtis išliktų“, – teigė jis.

„Karo tragedija yra puikiai žinoma, ir nereikia kito apibūdinimo, kaip tik fakto, kad jis būtų katastrofinis“, – pridūrė J. Mattisas

Kiek anksčiau JAV prezidentas Donaldas Trumpas perspėjo Šiaurės Korėją, kad ji turėtų būti „labai, labai nerimauti“, jei svarsto pulti jo šalį. Be to, jis dar sykį pakartojo, kad jeigu Pchenjanas ir toliau kels grėsmę amerikiečiams, jam bus smogta „ugnimi ir įniršiu“.

J. Mattisas nedetalizavo, kokius diplomatinius rezultatus jis turėjo galvoje, tačiau Jungtinių Tautų Saugumo Taryba praėjusį savaitgalį priėmė naują sankcijų paketą dėl Pchenjano ginklavimosi programų. Skurdžiai valstybei buvo uždrausta eksportuoti akmens anglis, geležį ir jos rūdą, šviną ir jo rūdą, taip pat žuvį ir jūrų gėrybes.

Šios JAV inicijuotos priemonės buvo priimtos vienbalsiai, taigi, tai galima laikyti Vašingtono diplomatine pergale – sankcijoms pritarė netgi Kinija, pagrindinė Pchenjano sąjungininkė ir ekonomikos rėmėja, bei Rusija, paprastai blokuojanti tokias priemones.

Pentagono vadovas trečiadienį išleido itin kruopščiai parengtą pranešimą ir perspėjo Šiaurės Korėją, kad kilus bet kokiam jos konfliktui su Jungtinėmis Valstijomis Pchenjano pajėgos būtų nepalyginamai silpnesnės negu amerikiečių. J. Mattisas paragino Pchenjaną liautis svarsčius bet kokius veiksmus, kuriais būtų rizikuojama „sunaikinti savo pačios žmones“.