„Tai susiję su dviem vadovaujančiais įmonės, kuri tariamai panaudojo šią medžiagą (fipronilą) paukščių ūkiuose, darbuotojais“, – pareiškė prokuratūros atstovė spaudai Marieke van der Molen. Nyderlandų žiniasklaida skelbia, kad įtariamųjų įmonė yra jau ne kartą minėta „Chickfriend“.

Šie asmenys buvo suimti Nyderlandų ir Belgijos institucijoms aštuoniose vietovėse Nyderlanduose surengus koordinuotas kratas, kurias atlikti padėjo Europolas ir EurojustasEuropos Sąjungos (ES) policijos ir teisminio bendradarbiavimo agentūros.

„Nyderlandų tyrime daugiausia dėmesio skiriama Nyderlandų įmonei, kuri tariamai panaudojo fipronilą, Belgijos tiekėjui, taip pat vienai Nyderlandų įmonei, kuri susimokė su šiuo Belgijos tiekėju“, – pareiškė prokuratūra.

„Įtariama, kad jie sukėlė grėsmę visuomenės sveikatai, tiekdami ir naudodami fipronilą vištidėse, kuriose buvo laikomos vištos dedeklės“, – nurodoma prokuratūros pranešime.

Per kratas buvo konfiskuoti dokumentai, taip pat automobiliai ir tam tikras kitas turtas ir informacija.

Nyderlandų prokuratūra taip pat pareiškė, kad baudžiamasis tyrimas dėl to, kaip fipronilas, kuris gali būti kenksmingas žmonių sveikatai, pateko į maisto grandinę, buvo pradėtas dar liepos viduryje.

Į skandalą dėl užterštų kiaušinių jau įsivėlė aštuonios Europos šalys. Jų institucijos liepė sunaikinti milijonus kiaušinių, o prekybos centrai keliose šalyse pašalino kiaušinius iš savo parduotuvių lentynų.

Fipronilas, kurį, be kita ko, gamina Vokietijos BASF, paprastai naudojamas veterinarijos produktuose, kurie skirti blusų, utėlių ir erkių atbaidymui. Tačiau jį uždrausta naudoti gyvūnams, kurie skirti žmonių vartojimui, kaip antai vištoms.

Pasak Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO), dideliais kiekiais fipronilas laikomas „nuosaikiai pavojingu“ ir gali padaryti kenksmingą poveikį žmonių kepenims, inkstams ir skydliaukei.

Naudoti šį insekticidą paukščių ūkiuose draudžiama pagal ES įstatymus.

Manoma, kad problema kilo dėl medžiagos, kurią naudojo Nyderlandų įmonė „Chickfriend“ – Nyderlandų ir Belgijos ūkininkai sako buvę ją pasamdę vištų parazitų naikinimui.

Šią medžiagą „Chickfriend“ pardavė Belgijos įmonė „Poultry-Vision“, pareiškė šios Belgijos įmonės teisininkas. Tačiau jis nesako, kur „Poultry-Vision“ tą medžiagą gavo. Žiniasklaidoje buvo skelbta, kad ji galėjo būti atvežta iš Rumunijos.

Rumunijoje rasta užterštų kiaušinių

Rumunijoje aptikta viena tona fipronilu užterštos kiaušinių trynių masės – tai pirmas kartas nuo kiaušinių skandalo pradžios, kai šiuo insekticidu užterštų produktų buvo rasta Rytų Europoje.

Kiaušinių trynių masė, rasta viename sandėlyje vakarinėje šalies dalyje, buvo įvežta iš Vokietijos, tačiau „šis produktas nebuvo pasirodęs prekyboje“, pareiškė Rumunijos veterinarijos tarnyba (ANSVSA).

Užterštas produktas buvo aptiktas po to, kai Europos Komisija per skubiųjų pranešimų apie nesaugų maistą sistemą paskelbė „konkretų įspėjimą“, agentūrai AFP pareiškė ANSVSA atstovė spaudai Alina Monea.

„Mūsų inspektoriai tikrina paukščių ūkius visoje šalyje“, – pridūrė ji.

Rumunija tapo devintąja Europos šalimi, įvelta į kiaušinių užteršimo fipronilu skandalą, kuris prasidėjo nuo Nyderlandų.