2016 metų rudenį virtinė JAV diplomatų pradėjo skųstis nepaaiškinamais kurtumo priepuoliais, sakė pradėtu tyrimu susipažinę pareigūnai. Keli iš šių diplomatų buvo neseniai atvykę dirbti ambasadoje, iš naujo atidarytoje 2015 metais pagal ankstesnio JAV prezidento Baracko Obamos planą atkurti diplomatinius santykius su Kuba.

Kai kuriems diplomatams pasireiškė tokie ūmūs simptomai, kad jie buvo priversti anksčiau laiko grįžti į Jungtines Valstijas, sakė pareigūnai.

Po kelis mėnesius trukusių tyrimų JAV pareigūnai padarė išvadą, kad diplomatus paveikė kažkoks moderniųjų technologijų prietaisas, skleidžiantis žmogui negirdimas garso bangas, įtaisytas diplomatų rezidencijų viduje arba šalimais. Kol kas neaišku, ar toks prietaisas buvo sąmoningai panaudotas kaip ginklas, ar kokiu nors kitu tikslu.

Šios informacijos suteikę JAV pareigūnai nesutiko viešinti savo vardų, nes neturėjo įgaliojimo viešai kalbėti apie šį tyrimą.

JAV Valstybės departamento atstovė Heather Nauert sakė, kad Jungtinės Valstijos gegužės 23 dieną ėmėsi atsakomųjų priemonių – išsiuntė du Kubos diplomatus iš jų ambasados Vašingtone. Vis dėlto ji neatsakė, kiek amerikiečių diplomatų nukentėjo per minėtus incidentu ir nepatvirtino, kad jie apkurto. H. Nauert sakė, kad diplomatams pasireiškė „įvairūs fiziniai simptomai“.

Havanos vyriausybė trečiadienio vakarą paskelbtame ilgame pareiškime nurodė, kad „Kuba niekada neleido ir neleis, jog Kubos teritorijoje būtų naudojami kokie nors veiksmai prieš akredituotus diplomatinius pareigūnus arba jų šeimas – be jokių išimčių“.

Kubos užsienio reikalų ministerijos pareiškime sakoma, kad ji vasario 17-ąją buvo informuota apie šiuos incidentus ir pradėjo „nuodugnų, prioritetinį ir skubų tyrimą Kubos vyriausybės aukščiausiojo lygmens nurodymu“.

Havana pareiškė, kad Vašingtono sprendimas išsiųsti du kubiečius diplomatus yra „nepateisinamas ir nepagrįstas“.

Ministerija nurodė paskyrusi ekspertų komitetą minėtiems incidentams ištirti ir sugriežtinusi saugumo priemones prie JAV ambasados bei amerikiečių diplomatų rezidencijų.

„Kuba visuotinai pripažįstama saugia šalimi lankytojams ir užsienio diplomatams, įskaitant JAV piliečius“, – sakoma pranešime.

JAV pareigūnai sakė naujienų agentūrai „The Associated Press“, kad buvo paveikti maždaug penki diplomatai ir kai kurių jų sutuoktiniai, bet jokie vaikai su šiuo incidentu nesusiję. Padėtį tiria Federalinis tyrimų biuras (FTB) ir Diplomatinio saugumo tarnyba.

Kubos valstybės saugumo aparatas seka daugelį žmonių, o JAV diplomatai yra vieni atidžiausiai stebimų žmonių šioje saloje. Kaip ir beveik visi Kuboje dirbantys užsienio diplomatai, per minimą incidentą nukentėję amerikiečiai gyveno rezidencijose, priklausančiose Kubos vyriausybei ir jos prižiūrimose.

Tačiau su šiuo tyrimu susipažinę pareigūnai sakė, kad tyrėjai taip pat nagrinėja prielaidą, kad šie incidentą galbūt susiję su kokia nors trečiąja šalimi, pavyzdžiui. Rusija. Tikėtina, kad tokių šalių agentai galėjo veikti be Kubos vyriausybės žinios.

Pasak H. Nauert, tyrėjai dar nesugebėjo išsamiai paaiškinti šių incidentų, bet pabrėžė, kad vertina juos „labai rimtai“ – ir tai rodo sprendimas išsiųsti Kubos diplomatus.

„Paprašėme jų išvykimo kaip atsakomosios priemonės, nes dėl šių incidentų kai kurių JAV (diplomatinių) darbuotojų paskyrimai dirbti Havanoje turėjo būti sutrumpinti, – aiškino atstovė. – Pagal Vienos konvenciją, Kuba privalo imtis priemonių diplomatams apsaugoti.“

Nuo ribotų ryšių su Havanos komunistine vyriausybe atkūrimo 8-ame dešimtmetyje JAV diplomatai ne kartą yra skundęsi patirdavę persekiojimą, o JAV agentai panašiai sekdavo Kubos diplomatus Vašingtone. Vis dėlto sąmoningas akustinių prietaisų panaudojimas siekiant pakenkti diplomatams būtų precedento neturintis atvejis.