Pchenjanas pareiškė, kad „dabar atidžiai tiria operacijos planą, kaip paleisti apgaubiančią ugnį į teritorijas aplink Guamą vidutinio ir ilgo nuotolio strateginėmis balistinėmis raketomis „Hwasong 12“, informavo KCNA.

Šis planas bus baigtas „ir keliomis kryptimis bei keliskart įgyvendintas bet kuriuo metu, kai tik tai nuspręs Kim Jong Unas, aukščiausiasis KLDR branduolinių pajėgų vadas“, teigė naujienų agentūra.

Keliomis valandomis anksčiau Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė, kad jei Pchenjanas toliau kels grėsmę amerikiečiams, jam bus smogta „ugnimi ir įniršiu“.

Prezidentas šį perspėjimą išsakė po to, kai dienraštis „The Washington Post“, cituodamas JAV žvalgybos pareigūnus, paskelbė, kad Šiaurės Korėja sukūrė pakankamai mažą kovinę branduolinę galvutę, kad galėtų ją talpinti savo raketose.

Tokia pažanga rodo, kad Šiaurės Korėja yra gerokai labiau nei manyta priartėjusi prie savo tikslo sukurti tarpžemyninę balistinę raketą (ICBM) su branduoline galvute.

Iki praėjusio mėnesio ekspertai tikino, kad Pchenjanui prireiktų dar dvejų ar trejų metų, kad pasigamintų tokio tipo raketų. Tačiau šios prognozės staiga pasikeitė, nes Pchenjanas liepą išbandė dvi ICBM – tai buvo pirmas kartas, kai Kim Jong Unas pademonstravo tokį šalies pasiekimą.

Naujausi D. Trumpo komentarai yra gerokai aštresni nei kada nors anksčiau išsakyti Jungtinių Valstijų. Ankstesnio prezidento administracija siekė rasti šios problemos nekarinių sprendimų.

Be to, keliomis dienomis anksčiau Jungtinių Tautų Saugumo Taryba pritarė naujoms sankcijoms Šiaurės Korėjos atžvilgiu dėl šios šalies didėjančio branduolinio arsenalo.

Pchenjanas savo ruožtu pareiškė, kad savaitgalį priimtos JT sankcijos jo nesustabdys, grasino atkeršyti Jungtinėms Valstijoms, toliau didinti savo branduolinį arsenalą ir nesileisti į jokias derybas.