Pirmoji sureagavo Lietuva. Praėjusią savaitę į Užsienio reikalų ministeriją buvo iškviestas Lenkijos ambasadoriaus Vilniuje pavaduotojas Grzegorzas Poznanskis. Jam buvo perduota, kad toks „projektas yra nepriimtinas lietuviams“.

„Aušros Vartai, kartu su Švenčiausios Mergelės Marijos paveikslu yra Lietuvos teritorijoje. Jų vaizdai neturėtų atsirasti kitos valstybės oficialiuose dokumentuose“, - po susitikimo sakė užsienio reikalų viceministras Neris Germanas.

Šią situaciją pakomentavo ir Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„Nenormalu, kai tai daroma naudojant kitos valstybės vaizdus, juo labiau žinant, kad mūsų istorijoje būta įvairių puslapių. Kalbant apie Vilnių, šio krašto likimą, tai dar jautriau. Todėl tiesiog privalu atsižvelgti į šias aplinkybes“, - dienraščiui „Lietuvos žinios“ sakė L. Linkevičius.

Jis sakė turintis vilties, kad Aušros vartų atvaizdo lenkiškuose pasuose nebus.

Ukraina reiškia protestą

Tuo metu Ukrainos Užsienio reikalų ministerija Lenkijos ambasadoriui Ukrainoje, Janui Pieklo, įteikė protesto notą. Kaip informavo Ukrainos URM atstovė spaudai Mariana Beca, Ukraina išreiškia tvirtą protestą prieš Lvovo vaizdų talpinimą naujuose Lenkijos dokumentuose, rašo portalas gazeta.pl.

Ji pabrėžė, kad Kijevas tokį žingsnį vertina kaip nedraugišką ir turėsiantį neigiamas pasekmes dvišaliams santykiams.

M. Beca pabrėžė, kad Lenkija yra Ukrainos draugė ir partnerė. Ji pridūrė, kad Ukrainos pozicija yra nekeičiama – Ukraina mano, kad istorinių įvykių vertinimas yra istorikų, o ne politikų užduotis. Ji taip pat pasakė, kad Ukraina pasisako prieš tam tikrų istorinių faktų politizavimą.

Projekto portale zaprojektujpaszport.gov.pl balsavimas vyks iki rugsėjo 10 dienos. Kol kas Aušros Vartų vaizdas užtikrintai pirmauja. Jis surinko 59194 balsus. Antroje vietoje esantis vaizdas kol kas yra surinkęs 45794 balsus.

Ereliukų kapinių Lvove vaizdas pateko tarp 13 specialios grupės išrinktų vaizdų, kurie tikrai turėtų patekti į naujuosius Lenkijos piliečių pasus.

Antradienį po pietų buvo išplatintas Lenkijos visuomenininkų ir žurnalistų kreipimasis į Lenkijos Vidaus reikalų ministrą Mariuszą Blaszczaką. Prašoma iš Lenkijos pasų projekto atsiimti Vilniaus ir Lvovo vaizdus.