Tuo tarpu Prancūzijos žiniasklaida praneša, kad valdžia ruošia įstatymų pakeitimus, formalizuojančius Prancūzijos pirmosios ponios vaidmenį.

Prancūzijos konstitucija nesuteikia prezidento žmonai oficialaus statuso, nors paprastai ji gauna biurą Eliziejaus rūmuose, vieną ar du padėjėjus ir apsaugą. Taip pat tikimasi, kad ji lydės savo vyrą į oficialius renginius ir užsiims labdara.

Įteisinti pirmosios ponios vaidmenį

Viename savo televizijos interviu rinkimų kampanijos metu E. Macronas sakė, kad jeigu jis bus išrinktas, įteisins pirmosios damos statusą.
„Bus atsižvelgta į jos nuomonę apie tai, kuo ji nori būti, – sakė jis balandžio mėnesį televizijos kanalo TF1 eteryje. – Noriu užbaigti šią prancūzišką veidmainystę. Kai jūs turite sutuoktinę, ji turi turėti savo vaidmenį ir ji turi būti pripažinta šiame vaidmenyje.“

Tada E. Macronas pažadėjo, kad pirmosios damos išlaidos neguls ant mokesčių mokėtojų pečių. Vis dėlto, E. Macrono kritikai būtent prezidentą ir kaltina veidmainyste.

Ginčas dėl nepotizmo

Savo rinkimų kampanijos metu E. Macronas prisiekė, kad išgyvendins nepotizmą. Jo konkurentas, konservatyvus politikas Francois Fillonas įklimpo į skandalą, susijusį su žmonai mokėtomis išmokomis. Daugelis mano, kad būtent šis skandalas jam ir kainavo prezidento postą.
Kaip teigiama, F. Fillono sutuoktinė gavo šimtus tūkstančių eurų, o šie pinigai neatitiko jos darbo apimčių.

Reaguodamas į šios istorijos sukeltą pasipiktinimą, E. Macronas tada pažadėjo uždrausti politikams įdarbinti savo giminaičius.

„Visur esanti Brigitte“

B. Macron sulaukia milžiniško dėmesio tiek Prancūzijoje, tiek užsienyje. Prancūzijos laikraštis „Liberation“ pavadino ją „visur esančia“.

„Prancūzai išrinko vyrą, tačiau Eliziejaus rūmuose akivaizdžiai gyvena pora“, – rašė žurnalas „Voici“.

„Brigitte! Brigitte! Brigitte!“– skandavo minia, kai gegužės mėnesį ji po vyro pergalės rinkimuose pasirodė scenoje.

Marškinėliai su B. Macron atvaizdu pasirodė mados žurnalų puslapiuose. „Mūsų naujas mados susidomėjimas“, – rašė žurnalas „Elle“.

Tačiau jos adresu skrido ir įžeidimai, dažnai susiję su 24 metų amžiaus skirtumu tarp jos ir sutuoktinio.

Th. P. Valette'as savo peticijoje leido aiškiai suprasti, kad prezidento sutuoktinės kritika nėra asmeninio pobūdžio. „Mes kategoriškai smerkiame visus šovinistinius išpuolius prieš Brigitte Macron ir neabejojame jos gebėjimais“, – rašė jis.

Ką pakeis oficialus statusas?

Prancūzijos žiniasklaida rašo, kad neoficiali pirmoji dama per savaitę gauna 150 laiškų. Nauja darbuotojų komanda padės jai susidoroti su pašto korespondencija.

Apie planus skirti jai atlyginimą nėra žinoma, tačiau ji gaus papildomų lėšų darbuotojų atlyginimams ir reprezentacinėms išlaidoms. Vienas iš argumentų yra tai, kad tai sukurs naujas darbo vietas.
B. Macron žurnalui „Vanity Fair“ pareiškė, kad nori pasinaudoti savo vyro prezidentavimu tam, kad pakeistų „neįgaliųjų ir jų šeimų gyvenimus“.

Tuo tarpu E. Macrono populiarumas krito. Naujausių apklausų duomenimis, tik 36 procentai rinkėjų yra patenkinti jo darbu. Kai kurie kritikai tvirtina, kad padedant savo žmonai jis stengiasi pakelti savo paties susvyravusį populiarumą.

Kiti kaltina Macronų porą mėginimu kopijuoti amerikietišką modelį ir pirmiausia Michelę Obamą, kuri, būdama pirmąja ponia, labai aktyviai veikė.

Kas pasikeitė?

„Tai beprasmiška, nes nieko naujo čia nėra“, - interviu radijui RMC pareiškė politologas Olivieras Rouquanas.

Jis tvirtina, kad B. Macron nėra niekuo išskirtinė savo pirmtakių fone. Jis kaip pavyzdį pateikia dvi prezidentų žmonas – Yvonne de Gaulle ir Claude Pompidou, kurios taip pat buvo ryškios visuomeninės figūros.

„Aš nesuprantu, kaip galima įteisinti pirmosios ponios statusą. Tame nėra nieko demokratiško, - sako jis. - Mes prezidento antrosios pusės nerenkame“.

B. Macron pirmtakės turėjo visai kitokį statusą.

Žurnalistė Valerie Trierweiler niekada nebuvo oficialiai ištekėjusi už buvusio prezidento Francois Hollande'o.

Jų santykiai prasidėjo kaip meilės romanas, jie išsiskyrė, kai jis dar buvo prezidentas, o vėliau ji parašė apie jų santykius itin atvirus atsiminimus.

Ankstesnis prezidentas, Nicolas Sarkozy, turėjo dvi „pirmąsias ponias“.

Su pirmąja žmona Cecilia jis išsiskyrė netrukus po to, kai tapo prezidentu. Vėliau jis sutiko dainininkę Carlą Bruni, kuri labai greitai pateko į 50-ies įtakingiausių pasaulio moterų sąrašą, kurį sudarinėja žurnalas „Forbes“ (tai buvo 2010 metais, pirmojoje sąrašo vietoje tuomet atsidūrė pirmoji JAV ponia Michele Obama).

Macronai kartu jau daugiau nei 20 metų, 10 metų – santuokoje.

Tačiau, kaip rašoma peticijoje, „mes nežinome, kas bus kitas prezidentas“.

Ir kas nutiks, jeigu kita prezidente taps moteris? Ar Prancūzija pasiruošusi „pirmajam džentelmenui“?

E. Macronas atsitraukia

Po to, kai visuomenėje kilo pasipiktinimas dėl planų suteikti B. Macron oficialų statusą, E. Macronas ketina atsisakyti planų įkurti oficialų pirmosios šalies ponios postą savo žmonai, pranešė pareigūnai ir žiniasklaida.

Prezidentūra artimiausiomis dienomis aiškiau apibūdins Brigitte Macron statusą, pirmadienio vakarą vienas šaltinis sakė naujienų agentūrai AFP. Pasak jo, nebus siūloma jokių konstitucijos pataisų, atveriančių galimybę įkurti naują pirmosios ponios postą.

Prezidentūra tiesiog paaiškins, kokius išteklius gali naudoti prezidento žmona ir paviešins duomenis apie pinigus, skiriamus jai iš valstybės iždo, nurodė minėtas šaltinis ir televizija BFM.

Dėmesys į pirmosios šalies ponios pareigas nukrypo E.Macronui neparankiu metu. Praėjus tik trims mėnesiams po šio jaunojo centristo sensacingos pergalės per gegužę vykusius rinkimus prezidento populiarumas, kaip rodo apklausos, smarkiai nusmuko.

Praeitą savaitę paskelbti vieno tyrimo rezultatai rodė, kad valstybės vadovą palankiai vertina tik 36 proc. respondentų.

Parlamentas taip pat planuoja trečiadienį balsuoti dėl naujo tarnybinės etikos įstatymo, neleisiančio įstatymų leidėjams įdarbinti padėjėjais savo partnerių arba šeimos narių. Šis projektas buvo pateiktas po virtinės skandalų.

E. Macronas visada aiškiai sakydavo, kad Brigitte už savo numanomą pirmosios šalies ponios vaidmenį jokio atlyginimo negautų.

„Apmokama Respublikos? – Ne. Turinti vaidmenį, realų statusą, realias galimybes veikti? – Taip“, – E. Macronas sakė kovą radijui RTL, kai buvo paklaustas, kaip įsivaizduoja savo žmonos būsimą vaidmenį.

Brigitte „atliktų vaidmenį, kurį jai visada priklausė. Tai yra, ji būtų šalia manęs, nes ji mane subalansuoja. Visada taip dirbdavome“, aiškino jis.

„Ji atliks tam tikrą vaidmenį; jis nebus slaptas, nes ji yra mano gyvenimo dalis“, – pabrėžė E. Macronas.