Konstitucinė asamblėja yra viršesnė už visas kitas valdžios institucijas; jos pagrindinis uždavinys – nuo šeštadienio pradėti 1999-aisiais priimtos konstitucijos perrašymo procesą.

Šis 545 narius turintis organas buvo išrinktas ankstesnį savaitgalį, bet balsavimą temdė smurtas ir kaltinimai klastojimu.

Tarp asamblėjos narių yra N. Maduro žmona ir sūnus; jos pirmininke išrinkta buvusi užsienio reikalų ministrė Delcy Rodriguez.

Deputatai penktadienį užėmė vietas puošnioje ovalo pavidalo salėje po paauksuotu kupolu prieš 145 metus pastatytuose Federaliniuose įstatymų leidybos rūmuose – tame pačiame pastate, kur posėdžiauja opozicijos dominuojama Nacionalinė Asamblėja.

Padėkojusi N. Maduro už asamblėjos rinkimų inicijavimą, 48 metų D.Rodriguez pažėrė kritikos užsienio veikėjams.

„Tarptautinė bendruomenė neturėtų klysti dėl Venesuelos. Žinia yra aiški, labai aiški: mes, venesueliečiai, išspręsime savo konfliktą, savo krizę be jokio užsienio kišimosi“, – pareiškė ji.

Konstitucinė asamblėja turi galią paleisti Nacionalinę Asamblėją. Vis dėl to toks žingsnis neabejotinai sulauktų griežtos kritikos, nes būtų sukurtas N. Maduro sprendimus automatiškai tvirtinantis organas. Prezidento oponentai sako, kad jis mėgina sukurti „diktatūrą“.

Į pirmąjį Konstitucinės asamblėjos posėdį atvyko N.Maduro, o susirinkę tūkstančiai jo šalininkų laikė velionio prezidento Hugo Chavezo portretus.

Opozicija savo ruožtu penktadienį sostinėje surengė protestų. Įvyko naujų susirėmimų su saugumo pajėgomis, bet pranešimų apie žuvusius žmones nebuvo.

Pastaruosius keturis mėnesius Venesuelą krečiantys politiniai neramumai nusinešė jau daugiau kaip 125žmonių gyvybes.