Sephak užaugo skurdžiame žvejų kaime Svay Pak, netoli Kambodžos sostinės Pnom Penio. Kaimas liūdnai pagarsėjęs tuo, kad čia vaikai parduodami seksui.

Jos motina Ann pasakojo, kad šeima turėjo sunkumų, paėmė paskolą, kuri galiausiai padidėjo iki 6000 dolerių. Skolintojams grasinant, Ann priėmė vienos moters pasiūlymą – dosniai sumokėti už dukters nekaltybę.

Sephak sakė, kad jos motinai sumokėjo 800 dolerių. Dukteriai grįžus motina ėmė ją spausti eiti dirbti į viešnamį.

Ann sako, kad gailisi savo sprendimo ir jei būtų žinojusi tai, ką žino dabar, niekada nebūtų pardavusi dukters.

Grįžimas į įvykių epicentrą

CNN kalbino Sephak 2013 m., kuriant dokumentinį filmą apie vaikų pardavimą į sekso vergiją Kambodžoje.

Sephak iš ankstesni gyvenimo išgelbėjo su vaikų prekyba kovojanti pelno nesiekianti organizacija „Tarptautinė Agape misija“ (TAM). Dabar Sephak jau moteris, ji kartu su kitomis išgelbėtomis aukomis dirba organizacijos įkurtoje gamykloje, gamina apyrankes ir siuva drabužius.

„Dabar jaučiuosi daug stabiliau nei anksčiau. Ne ypatingai stabiliai, bet gana stabiliai, – sako Sephak. – Dabar turiu padorų darbą. Tikrai noriu, kad ir kiti žmonės dirbtų tokį kaip mano darbą.“

Amerikietis Donas Brewsteris įkūrė TAM 2005 m. kovai su vaikų prekyba Kambodžoje. Buvęs pastorius pasakoja, kad organizacija jau išgelbėjo apie 700 žmonių.

Organizacija daugiausia dirba Svay Pak kaime. Čia – didžiulis skurdas, dauguma šeimų turi pragyventi už dolerį per dieną. Kaimo gyventojai – daugiausia dokumentų neturintys imigrantai vietnamiečiai, dauguma jų gyvena varganuose laivuose, kurie – ir jų namai, pragyvenimui šiek tiek užsidirba, augindami žuvis.

D. Brewsterio teigimu, vienu metu čia buvo sekso prekybos epicentras. „Atvykus į Svay Pak praktiškai 100 proc. buvo aišku – jei esi čia gimusi mergaitė, būsi parduota. Šiandien tokia tikimybė – mažiau nei 50 proc.“, – pasakojo D. Brewsteris.

Jis įspėjo – vaikai nebepardavinėjami į viešnamius, dabar prekyba vyksta viešbučiuose, kuriuose sunkiau susekti ir sunkiau užkirsti tam kelią.

2017 m. JAV valstybės departamento ataskaitoje apie prekybą žmonėmis teigiama, kad Kambodža neatitinka visų vaikų prekybos eliminavimo standartų, bet Kambodžos vyriausybė dėjo daug pastangų, kovojant su žmonių prekyba, padaugėjo nubaustų už prekybą žmonėmis asmenų.

„Kartais nėra pasirinkimo“

TAM tyrimų skyriaus direktorius Ericas Meldrumas kartu su Kambodžos policija gaudo nusikaltėlius ir gelbėja aukas. Jis sako per trejus metus dalyvavęs 50-yje reidų ir išgelbėjęs 130 mergaičių. Jo teigimu, labai svarbi organizacijos partnerystė su policija.

E. Meldrumas pabrėžė – policijos indėlis labai svarbus, puikiai bendradarbiaujama, o policija tikrai nori pažaboti šiuos nusikaltimus.

E. Meldrumas teigia: „Tai skurdi šalis, žmonės ieško būdų gauti pinigų. Deja, stingant švietimo ir trūkstant darbo, sekso industrija – vienas iš būdų uždirbti pinigų ir nusiųsti jų namo.“

Išsigelbėjusi sekso prekybos auka nori užbaigti žaidimą
„Kartais artimieji nenori, kad dukterys atsidurtų sekso industrijoje, bet jie neturi pasirinkimo.“

Nepaisant daugelio pastangų, Svay Pak kaime vis dar nemažai mergaičių parduodama į sekso vergiją.

„Sunku surasti, kodėl motinos šitaip elgiasi, – sako Sephak. – Jos neturi pinigų, taigi verčia dukteris dirbti. Net ir dabar matau daug motinų, kurios nesupranta savo dukterų jausmų. Jos nesupranta, kad dukterys turi širdis, kad jos kenčia.“