Paskirtomis sankcijomis draudžiama JAV įmonėms ir asmenims turėti verslo ryšių su N. Maduro bei įšaldytas visas Venesuelos lyderio turtas JAV.

Konstitucinės asamblėjos rinkimus sekmadienį temdė masiniai protestai, žuvo mažiausiai 10 žmonių. Venesuelos lyderis teigė, kad rinkimai - balsavimas už revoliuciją, o „imperijos sankcijos jo negąsdina“.

„Imperatorius Donaldas Trumpas ėmėsi prieš mane veiksmų, rodančių jo nusiminimą ir neapykantą. Nepaklūstu ir niekada nepaklusiu užsienio vyriausybių nurodymams. Sankcionuokite mane, kaip norite, bet Venesuelos žmonės nusprendė būti laisvi, o aš esu nepriklausomas laisvos tautos prezidentas“, - pirmadienį sakė N. Maduro.

Naujoji Venesuelos Konstitucinė asamblėja turės įgaliojimus perrašyti Konstituciją ir paleisti opozicijos kontroliuojamą Nacionalinę asamblėją.

Rinkimus boikotavusi opozicijos koalicija teigė, kad 88 proc. rinkėjų susilaikė ir atsisakė pripažinti rinkimus. Rinkimų pareigūnų teigimu, dalyvavo 41,5 proc. rinkėjų.

JAV anksčiau įspėjo, kad nepripažins rinkimų, o JAV lyderis žadėjo „stiprias ir greitas ekonomines sankcijas“. Apie sankcijas Venesuelos prezidentui paskelbė JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas.

„Neteisėti vakar dienos rinkimai patvirtina, kad N. Maduras yra diktatorius, neatsižvelgiantis į Venesuelos žmonių valią. N. Maduro sankcijas skiriančios Jungtinės Valstijos akivaizdžiai parodo mūsų nepritarimą jo režimo politikai ir rodo mūsų paramą Venesuelos žmonėms, siekiantiems sugrąžinti savo šalį prie visiškos ir klestinčios demokratijos“, - sakė S. Mnuchinas.

D. Trumpo patarėjas nacionalinio saugumo klausimais H. R. McMaster teigė, kad Venesuelos lyderis prisijungė prie „išskirtinio klubo“, kurį sudaro Sirijos prezidentas Basharas al Assadas, Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong-unas ir Zimbabvės prezidentas Robertas Mugabe.