Australijos pareigūnai sakė, kad pasiruošimai atakai buvo „pažengę“.

Nurodoma, kad du iš Libano kilę australai ir jų sūnūs buvo suimti šeštadienį vakare per reidus Sidnėjuje.

Kaip rašo dienraštis „The Sydney Daily Telegraph“, šie asmenys planavo rankiniame bagaže paslėptą įnešti sprogstamąjį užtaisą į komercinį lėktuvą, turėjusį skristi iš Sidnėjaus į Artimuosius Rytus.

Laikraštis nurodė, kad įtariamieji ketino prikimšti medienos drožlių ir sprogstamosios medžiagos į buitinį prietaisą, pavyzdžiui, mėsmalė.

Dienraštis „The Sydney Morning Herald“ taip pat nurodė, kad į tyrėjų rankas pakliuvo mašinėlė mėsai malti, o laikraštis „The Australian“ cituoja kelis šaltinius, sakiusius, kad buvo planuota panaudoti „netradicinį“ užtaisą, galėjusį paskleisti nuodingų sieros dujų.

Laikraštis pažymėjo, kad šios dujos būtų galėjusios nužudyti arba paralyžiuoti visus lėktuve buvusius žmones.

Australijos premjeras Malcolmas Turnbullas sakė, kad įtariamųjų planai buvo „pažengę“, bet atsisakė komentuoti prieštaringus pranešimus apie atakos būdą.

„Turiu laikytis tyrimų tvarkos, – pabrėžė jis. – Tačiau galiu pasakyti, kad policija neabejotinai laikysis teigs, kad jie (įtariamieji) turėjo (nusikalstamų) ketinimų ir plėtojo galimybę (surengti ataką).“

„Aišku, kad ateinančiomis dienomis bus galima pasakyti daugiau. Bus iškelta prielaida, kad motyvai buvo islamistiniai, ekstremistiniai, teroristiniai.“

Australijos federalinės policijos komisaras Andrew Colvinas sekmadienį sakė, kad potencialus taikinys buvo civilinė aviacija ir kad įtariamieji planavo detonuoti savadarbį sprogstamąjį užtaisą.

Teisingumo ministras Michaelas Keenanas pirmadienį sakė, kad sulaikytųjų planai buvo „gana išmoningi“.

„Buvo planas numuštu orlaivį; ketinta slapta įsinešti (sprogstamąjį) užtaisą, turėjusį leisti jiems tai padaryti“, – aiškino jis.

Magistrato teismo teisėjas sekmadienio vakarą leido įtariamuosius, kurių vardai nebuvo oficialiai paskelbti, laikyti arešte papildomą savaitę nepateikiant kaltinimų.

Policija pirmadienį toliau rinko įrodymus penkiuose būstuose ir perspėjo, kad tyrimas gali būti „ilgas ir lėtas“.

Po policijos reidų, per kuriuos buvo areštuoti minėti įtariamieji, Australijos didžiuosiuose vietos skrydžių ir tarptautiniuose oro uostuose buvo sustiprintos saugumo priemonės. Keleivių prašoma atvykti anksčiau ir vežtis mažiau bagažo.

Kanbera teroro grėsmės lygį padidino iki „įmanomo“ 2014-ųjų rugsėjį, kai buvo priimti nauji saugumo įstatymai, didėjant susirūpinimui, kad atskiri asmenys gali imtis išpuolių, įkvėptus tokių organizacijų kaip džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“.

Kovos su terorizmu policija nuo 2014-ųjų pabaigos surengė ištisą virtinę suėmimo operacijų ir teigia nuo to laiko Australijoje užkirtusi kelią 12 teroro atakų.

Tačiau šalį buvo sukrėtę keli išpuoliai: 2014-aisiais užpuolikams užgrobus vieną kavinę buvo nužudyti du įkaitai, o metais vėliau vienas 15-metis nužudė Sidnėjaus policijos pareigūną.