„Kalbėjomės apie tai šiandien. Tačiau kada konkrečiai ji atvyktų, atskirai nekalbėjome. Kalba ėjo apie karines pratybas netoli mūsų sienos – apie „Zapad“ – ir apie tai, kaip Estija, JAV ir NATO jas stebi bei keičiasi informacija“, – teigė ministras pirmininkas.

„Kolektyvinė sulaikymo ir Baltijos regiono gynybos pozicija sustiprėjo, ir JAV atlieka nepakeičiamą vaidmenį užtikrinant saugumą tiek mūsų artimiausiame regione, tiek visoje Europoje“, – pažymėjo J. Ratas.

Be kita ko, per susitikimą su M. Pence'u premjeras pareiškė, kad „Estija ne tik laukia pagalbos, bet ir pati investuoja į saugumo užtikrinimą“, naujienų agentūrai „Interfax“ pranešė šalies vyriausybės atstovai.

„Jos gynybos išlaidos sudaro 2,17 proc. bendrojo vidaus produkto; stipriname savo gynybos galias ir pasienio saugumą, investuojame į kovą su terorizmu ir taikos palaikymo operacijas bendradarbiaudami su sąjungininkais“, – sakė Estijos ministras pirmininkas.

J. Ratas taip pat supažindino M. Pence'ą su šalies viešojo sektoriaus skaitmeniniais sprendimais, „kurie yra Estijos ekonomikos variklis“. Jiedu aptarė artimesnio šalių bendradarbiavimo galimybes kibernetinio saugumo ir skaitmeninių sprendimų srityje. Pasak premjero, Estija ir JAV yra gerai išvysčiusios bendradarbiavimą užtikrinant kibernetinį saugumą ir vykdant bendrus mokymus, o keitimasis informacija bei ekspertais padės dar labiau jį pagerinti.

Aptardamas su JAV viceprezidentu Europos Sąjungos ir Vašingtono bendradarbiavimą, J. Ratas patikino svečią, kad šiuo metu ES pirmininkaujanti Estija palaiko transatlantinių ryšių stiprinimo idėją.

„Kaip valstybė pirmininkė tikrai norime įnešti indėlį į transatlantinių ryšių stiprinimą, tarptautinės prekybos vystymą bei kovą su terorizmu ir kibernetinėmis grėsmėmis“, – Estijos premjerą citavo vyriausybės atstovai spaudai.