Juo taps generolas ir Vidaus saugumo departamento vadas Johnas Kelly. Tą D. Trumpas padarė savo žinute „Twitter“ paskyroje vlėyvą penktadienio vakarą Lietuvos laiku.

R. Priebusas atleistas po to, kai naujasis D. Trumpo administracijos komunikacijos vadas Anthony Scaramucci viešai apkaltino R. Priebusą informacijos nutekinimu. Šią savaitę taip pat paskelbta informacija, kad įtampa tarp R. Priebuso ir A. Scaramucci tvyrojo dar gerokai prieš naujam komunikacijos vadovui pradedant darbą Baltuosiuose Rūmuose.

Prabėgus vos kelioms valandoms po žeminančio pralaimėjimo dėl sveikatos apsaugos reformos, kuris išryškino netvirtą jo kontrolę Respublikonų partijos Kongrese atžvilgiu, D. Trumpas paskelbė apie antrą per vos savaitę pasikeitimą savo artimiausioje aplinkoje.

Per pusmetį darbo Baltuosiuose rūmuose D. Trumpas atsisveikino su savo patarėju nacionalinio saugumo klausimais, patarėjo nacionalinio saugumo klausimais pavaduotoju, FTB direktoriumi, atstovu spaudai, komunikacijos direktoriumi, generalinio prokuroro pareigas ėjusiu pareigūnu, administracijos vadovo pavaduotoju, o dabar – dar ir administracijos vadovu. Tokios aukščiausio rango pareigūnų kaitos JAV politinėje istorijoje dar nebūta.

R. Priebusas buvo kritikuojamas jau ne vieną mėnesį; jam dirbant Baltųjų rūmų sąjungininkai atsistatydindavo ar pasitraukdavo vienas po kito. Šių pasikeitimų kulminacija įvyko prieš savaitę, iš pareigų pasitraukus D.Trumpo atstovui spaudai Seanui Spiceriui.

R. Priebuso pasitraukimas atrodė neišvengiamas, nes D.Trumpas niekaip neįsikišo dėl naujojo komunikacijos direktoriaus Anthony Scaramucci viešo grubaus pareiškimo, kad R.Priebusą kamuoja „paranojinė šizofrenija“. A. Scaramucci tuo pačiu iškoneveikė ir kitą aukšto rango D.Trumpo padėjėją.

Apie naujausią pokytį D. Trumpas pranešė socialiniame tinkle „Twitter“. Jis buvo ką tik nusileidęs Vašingtone po dienos išvykos, į kurią vyko kartu su R.Priebusu ir A.Scaramucci.

„Džiaugiuosi pranešdamas, kad ką tik paskyriau generolą ir sekretorių Johną F.Kelly Baltųjų rūmų administracijos vadovu“, – tviteryje parašė D. Trumpas.

„Jis puikus amerikietis... ir puikus lyderis. Johnas taip pat įspūdingai dirbo krašto saugumo srityje. Jis yra tikra mano administracijos žvaigždė“, – pridūrė prezidentas.

Šiai žiniai sklindant Vašingtone, R. Priebusas išlipo iš prezidento lėktuvo ir, pliaupiant lietui, drauge su Baltųjų rūmų patarėjais Stevenu Milleriu bei Danu Scavino įsėdo į juodą automobilį.

Po kelių minučių S. Milleris ir D. Scavino persėdo į kitą autobusiuką, o R. Priebuso automobilis išsuko iš prezidento kortežo.

Baltųjų rūmų atstovė spaudai Sarah Huckabee Sanders pareiškė, kad apie R.Priebuso pasitraukimą buvo kalbama jau ne vieną savaitę.

Vėliau R. Priebusas teigė atsistatydinęs dar ketvirtadienį, bet pripažino, kad su D. Trumpu „šia tema kalbėdavosi nuolat“.

Daugiau dėmesio teisėtvarkai?

J. Kelly naujajame poste bus prisaikdintas pirmadienį.

Jo vadovaujamas Krašto saugumo departamentas yra atsakingas už sienų apsaugą ir laikėsi griežtos pozicijos dėl Jungtinėse Valstijose esančių imigrantų.

Naujasis paskyrimas galbūt liudija didesnį dėmesį teisėtvarkos klausimams ir gali dar labiau didinti D. Trumpo santykių su Respublikonų partija įtampą.

Ir R. Priebusas, ir S.Spiceris priklausė respublikonų Nacionaliniam komitetui, tad veikė tarsi tiltas, siejantis partiją su D.Trumpu.

Apie R. Priebuso pasitraukimą paskelbta po to, kai trys respublikonų senatoriai, nepaisydami spaudimo iš Baltųjų rūmų, balsavo prieš sveikatos apsaugos reformą, kuri, ekspertų prognozėmis, būtų palikusi dar daugiau milijonų amerikiečių be sveikatos draudimo.

Sukilimas partijoje, kuriam vadovavo senatoriai Susan Collins, Lisa Murkowski ir Johnas McCainas, D. Trumpui yra labai blogas ženklas.

Daugėja ženklų, kad D. Trumpo grasinimai skeptiškai nusiteikusiems respublikonams veikia vis silpniau. Respublikonai ne tik sužlugdė pastangas atšaukti ankstesnio prezidento Baracko Obamos prastumtą sveikatos apsaugos įstatymą, neoficialiai vadinamą „Obamacare“, bet ir drauge su demokratais parėmė naują sankcijų režimą Rusijai.

Vidaus kova

Prastų naujienų iš Kongreso sulaukta tuo pat metu, kai A. Scaramucci tirada išryškino skilimą D. Trumpo administracijoje.

Ketvirtadienio vakarą išspausdintame pokalbyje su žurnalo „The New Yorker“ žurnalistu A. Scaramucci R. Priebusą pavadino „paranojinės šizofrenijos“ kamuojamu žmogumi, o Baltųjų rūmų strategą Steve'ą Bannoną apkaltino iš D.Trumpo kuriant savą prekės ženklą.

Milijonierius Niujorko finansininkas A. Scaramucci, šiuo metu išgyvenantis skyrybas, į Baltuosius rūmus atėjo žadėdamas tarnauti D. Trumpo interesams ir sutvarkyti svyruojančią administraciją.

Už tiradą jis neatsiprašė, tačiau pažadėjo ateityje stengtis kalbėti mandagiau.

„Kartais vartoju spalvingus žodžius. Šioje srityje surimtėsiu, tačiau neatsisakysiu aistringos kovos už @realDonaldTrump darbotvarkę“, – tinkle „Twitter“ parašė jis.