Kataro vyriausybės atstovas šeichas Saifas bin Ahmedas Al Thani apkaltino Dohos priešininkes šioje krizėje – Saudo Arabiją, Jungtinius Arabų Emyratus, Bahreiną ir Egiptą – kišimusi į Kataro vidaus reikalus.

„Paprastai tariant, už šios krizės, žinoma, slypi Kataro suverenumas ir nepriklausomybė. Kalbama apie... mūsų užsienio politikos perdavimą, kad sprendimai nebūtų priimami Katare, ir tai niekada (mums) nebus priimtina“, – pareiškė jis.

Jo teigimu, Saudo Arabija ir sąjungininkės antradienį su sąrašu asmenų ir „teroristinių“ organizacijų, susijusių su Doha, paskelbė naują „ultimatumą“.

Šis „sąrašas vis tiek yra ultimatumas; jis vis tiek trukdo išspręsti krizę“, teigė šeichas S.bin Ahmedas Al Thani.

„Nuo pat pradžių sakėme, kad esame atviri dialogui, atviri deryboms... Pirmas žingsnis turėtų būti neteisėtos blokados panaikinimas“, – pridūrė jis.

Rijadas ir jo sąjungininkai paskelbė diplomatinę ir ekonominę blokadą Dohai birželio 5 dieną. Tai yra sudėtingiausia regioną sukrėtusi diplomatinė krizė per ilgus metus.

Sąjungininkės užblokavo vienintelę Kataro sausumos sieną, nurodė jo piliečiams grįžti į savo šalį bei neįsileidžia į savo oro erdvę ir vandenis Kataro lėktuvų ir laivų.

Jos reikalauja, kad Kataras nutrauktų savo ilgamečius ryšius su Musulmonų brolija, kurią Saudo Arabija, JAE, Bahreinas ir Egiptas laiko teroristine grupuote, nors tarptautinė bendruomenė apie šį judėjimą yra kitokios nuomonės.

Be to, blokadą paskelbusios valstybės nori, jog Doha uždarytų savo transliuotoją „Al-Jazeera“, atsikratytų turkų karinės bazės bei laikytųsi Saudo Arabijos politikos regione, ypač Irano atžvilgiu.

Šeichas S. bin Ahmedas Al Thani savo ruožtu pareiškė, kad „šią krizę vėl sukėlė jie, o ne mes“.

Kataras yra pasirengęs „atvirai viską“ aptarti, kol tai nepažeidžia šalies suverenumo ir nepriklausomybės, pridūrė jis.