Mikulašo Dzurindos vadovaujama mažumos vyriausybė sugebėjo užsitikrinti nepriklausomų parlamentarų paramą ir per balsavimą dėl parlamento sesijos pradžios surinko 77 balsus - vienu daugiau bei buvo būtina.

Opozicija pradėjo boikotą, siekdama pademonstruoti, jog po reformų pernai šalį į Europos Sąjungą atvedusi vyriausybė neteko mandato ir reikia rengti pirmalaikius rinkimus.

M.Dzurindos mažumos vyriausybė išsilaikė jau dvejus metus, kliaudamasi nepriklausomų, o kartais ir opozicijos parlamentarų parama.

Tačiau rugsėjo pradžioje vyriausybė neteko dalies paramos, kai trys valdančiosios koalicijos sąjungininkės iš jos išstūmė nedidelę verslą remiančią partiją ANO, kilus nesutarimams dėl jos pirmininko asmeninių finansinių reikalų.

Viena iš likusių M.Dzurindos vyriausybės sąjungininkių, vengrų partija SMK, anksčiau teigė, jog jei parlamentas liks paralyžiuotas, teks šaukti pirmalaikius rinkimus.

Politinė suirutė sukrėtė vertybinių popierių biržas ir nusmukdė kronos kursą, nes investuotojai išsigando, kad po pirmalaikių rinkimų į valdžią gali ateiti populistinė partija "Smer". Jos siūloma politika gali sužlugdyti Slovakijos siekius įsivesti eurą 2009 metais.

Šiuo metu pirmaujanti nuomonių apklausose ir 35 proc. paramą turinti "Smer" žada persvarstyti kai kurias reformas, daugiau lėšų skirti neturtingiesiems, nutraukti valstybės turto išpardavimą bei įvesti naujus mokesčius bankams bei komunalinėms bendrovėms.

Analitikų teigimu, net jei artimiausioje ateityje ilgiausiai Vidurio Europoje valdančiai vyriausybei ir pavyks užsitikrinti paramą, tai po to valdyti jai gali būti vis sudėtingiau.

Svarbiausia vyriausybės užduotis bus gruodžio mėnesį užsitikrinti paramą 2006 metų biudžeto projektui, kuris yra svarbus žingsnis siekiant įsivesti eurą.