Oksfordo miesto taryba teigia, kad stirtos maišų blokuoja avarinius išėjimus ir todėl kelia pavojų tokiuose pastatuose dirbantiems žmonėms. Miesto valdžia benamiams savo mantą siūlo laikyti užrakinamose spintelėse.

Vis dėlto Žaliųjų partijai atstovaujantis vietos tarybos narys Davidas Thomasas leidiniui „The Independent“ sakė, kad po atviru dangumi miegantys žmonės stengiasi rasti alternatyvą, mat dabar jiems siūloma „ribota“ erdvė daiktams laikyti. Pasak jo, teisės aktų, kuriais bandoma užkardyti antisocialinę elgseną, naudojimas prieš benamius žmones yra „neproporcingas“ tarybos galios demonstravimas.

„Šie teisės aktai skirti kovai su antisocialine elgsena, o ne pykdyti benamius dėl jų maišų. Tai neproporcinga galia. Žmonės susipainioja tarp apibrėžimų, kas yra erzinantis ir antisocialinis“, – įsitikinęs D. Thomasas.

„Benamiai žmonės man sakė suprantantys, kad tai saugumo klausimas, tačiau jie neturi įgyvendinamos alternatyvos, kur galėtų laikyti savo daiktus. Vietos nakvynės namuose užrakinamų spintelių skaičius labai ribotas, toli gražu ne toks, kiek reiktų žmogaus orumui užtikrinti. Prieš kelis mėnesius taryba pradėjo diskusiją apie tai, kad reiktų suteikti daugiau rakinamos vietos, tačiau nieko nebuvo padaryta“, – aiškino tarybos narys.

Šių veiksmų imtasi remiantis 2015 metais patvirtinta prieštaringai vertinama Viešosios erdvės apsaugos tvarka, kuria siekiama užkardyti „nuolatinę antisocialinę elgseną“. Ji sulaukia daug kritikos dėl to, kad dažniausiai nukreipiama prieš benamius.

D. Thomasas tvirtina, kad mieste augant benamių skaičiui tokios priemonės nepašalins problemos priežasčių.

„Oksfordo miesto taryba jau garsėja antisocialinės elgsenos teisės normų taikymu benamių atžvilgiu. Jos labai greitai taikomos ir lengvai administruojamos, – neabejoja tarybos narys. – Benamystė yra aštrėjanti problema Oksforde, o tikrieji skaičiai dažnai yra didesni. Tai šiek tiek katės ir pelės žaidimas, taryba juos taiko, o tai yra laiko ir išteklių švaistymas.“

Vietos labdaros fondo „Oxford Homeless Pathways“, dirbančio su šiame mieste gyvenančiais benamiais, vadovė Claire Dowan tikina, kad žiūrėjimas į benamius iš „antisocialinės“ perspektyvos neleidžia įžvelgti problemos „esminių priežasčių“.

„Mano klausimas toks: kam reikia tokių skirstančių įsakymų? Mes kalbame apie labai pažeidžiamų klientų grupę ir ką reikia spręsti, tai klausimą, kaip galime juos apgyvendinti, jais pasirūpinti ir išspręsti dalį šių socialinių problemų, – sakė ji leidiniui „The Independent“. – Reikia gilintis į reikalo esmę. Turime reikalą su pažeidžiamais žmonėmis, kurie dažnai neturi kitos alternatyvos, ir kuriems reikia pagalbos. Jeigu žvelgsite į benamystę iš antisocialinės elgsenos perspektyvos, neįsižiūrėsite tikrųjų už to slypinčių problemų.“

Savo pranešime Oksfordo miesto taryba teigia: „Avarinius išėjimus blokuojantys palikti maišai kelia pavojų šiuose pastatuose dirbantiems žmonėms. Uždėjome įspėjimus ant visų maišų ir davėme jų savininkams dvi dienas savo mantai susirinkti. Po dviejų dienų savininkai susirinko viską, išskyrus purviną pūkinę antklodę ir kartono gabalus, kuriuos mes pašalinome. Benamiams prieinamos užrakinamos spintelės, kuriose jie gali laikyti jiems priklausančius daiktus. Mes glaudžiai bendradarbiaujame su benamių labdaros organizacijomis, remiančiomis benamius Oksforde, ir kasmet išleidžiame 1,4 milijono svarų (1,56 milijono eurų) įvairioms informavimo ir paramos paslaugoms.“