D. Trumpas pradėjo nuo frazės: „Kas, po velnių, nori kalbėti apie politiką?“ Nepaisant to, sakydamas kalbą skautų sąskrydyje Vakarų Virdžinijoje, jis plūdo Baracką Obamą, Hillary Clinton ir politikų „kloaką“.

Kas ketverius metus vykstantis skautų sąskrydis, pastarąjį kartą sulaukęs apie 35 tūkstančių vaikų nuo 12 iki 18 metų, pirmadienį, liepos 24 dieną, surengtas Biveryje, Vakarų Virdžinijoje.

Sąskrydžio organizatoriai savo tinklaraštyje įspėjo dėl pagarbos. Čia rašoma: „Tam tikrų kampanijos metu girdėtų frazių (pavyzdžiui, „statyti sieną“, „uždaryti ją į kalėjimą“) skandavimas daugelio mūsų auditorijos narių nuomone kursto nesantaiką ir gali sukelti nereikalingą trintį.“

35 minutes trukusi D. Trumpo kalba, kurioje jis pliekė netikras naujienas, H. Clinton rinkimų kampaniją ir prezidento B. Obamos nesugebėjimą asmeniškai kreiptis į sąskrydžio dalyvius, sulaukė įvairių reakcijų: švilpimo, pritarimo ir juoko.

Reaguodama į kalbai išsakytą kritiką, organizacija „Amerikos skautai“ („Boy Scouts of America“) primygtinai tvirtino, kad ji buvo „visiškai nešališka ir nerėmė jokios pozicijos, produkto, paslaugos, politinio kandidato ar filosofijos“.

Teigiama, kad D. Trumpo pakvietimas buvo „sena tradicija ir jokiu būdu ne kokios nors politinės partijos ar konkrečios politikos patvirtinimas“.

Vis dėlto, organizacijos „Facebook“ puslapyje sulaukta nemažai piktų komentarų.

Jude Nevans Cleaver rašė: „Didžiuojuosi būdama buvusio skauto mama. Jis buvo apsaugotas nuo šios melagingos kalbos sąskrydyje. Baigta su skautais, kai mūsų laikais tavo vaikas priverstas klausyti, kaip melagis glosto savo ego.“

Debbie S. Milligan teigė: „Oho, ar skautai to mokomi? Negerbti buvusio prezidento. To, kuris buvo skautu, kitaip nei dabartinis prezidentas. Visiška nepagarba!“

Buvęs aukštas Baltųjų rūmų pareigūnas, fotografas Pete’as Souza į „Instagram“ įkėlė nuotrauką, kurioje užfiksuota, kaip prezidentas B. Obama susitinka su skautu. „Galiu jus užtikrinti, Jungtinių Valstijų prezidentas nekalbėjo šiam jaunajam skautui ir visiems skautams apie savo pergalę rinkikų kolegijoje“, – rašė P. Souza.

Daugelis tėvų, lobistų ir politikų socialinėje žiniasklaidoje citavo 107 metus gyvuojančios organizacijos vertybes ir leido suprasti, kad D. Trumpas joms nusižengė.

Už moterų ir LGBT teises kovojanti Amy Siskind „Twitter“ rašė: „Jeigu skautų organizacija turi nors kiek padorumo, ji šįvakar paskelbs pranešimą, pasmerkiantį D. Trumpą, ir instruktuojantį visus skautų lyderius pakalbėti su šiais berniukais apie tai, ką jie ką tik išgirdo, ir kodėl tai buvo netiesa.“