Populiarioje Kinijoje interneto svetainėje „Pear Video“ pasirodžiusiame dokumentiniame filme pristatomas Čengdu mieste veikiantis kovos klubas „Enbo“, kuriame mišrių kovos menų mokomi daugiau kaip keturi šimtai jaunųjų kovotojų, dauguma jų yra našlaičiai.

Vaizdo įraše rodomi du dvylikos metų berniukai, kovojantys tarpusavyje. Jie rungiasi atitvertoje arenoje, kurią supa minia. Vėliau jų treneris aiškina, kad klubas valdo iš vaikų kovų surinktus pinigus.

Interviu šio klubo įkūrėjas teigia, kad jam našlaičiais likusius ir „paliktus“ vaikus atsiunčia Civilinių reikalų tarnyba. Vaikai, kurie neatitinka aukštų klubo standartų, vėl grąžinami valstybės globai.

Klubo vadovas Zhu Guanghui patvirtino, kad policija atlieka tyrimą. Pirmadienį dienraštis „Beijing Youth Daily“ patvirtino, kad klubas bendradarbiauja su valdžios institucijomis.

Kinijoje yra, kaip manoma, apie 61 milijonas „paliktų“ vaikų. Daugiausia tai vaikai iš kaimiškų vietovių, kurių tėvai persikelia į miestus dirbti.

Išnaudojimas ar galimybė?

Filme daugiausia rodomi du keturiolikos metų berniukai, Mažasis Long ir Mažasis Wu. Mažasis Long pasakoja, kad jo tėtis mirė, o mama „išėjo“. Mažąjį Wu į klubą atvedė jo močiutė, abu jo tėvai mirė.

„Mano dievaitis yra Conoras McGregorasUFC, – sako Mažasis Wu. – Čia turi viską. Maistą, gyvenamąją vietą ir drabužius… Jeigu grįžčiau namo, greičiausiai būčiau darbininkas ir tada dirbčiau ne visą darbo dieną.“

Filmas populiarioje vaizdo įrašų platformoje „Miopai“ buvo peržiūrėtas daugiau kaip dvylika milijonų kartų. Tūkstančiai žmonių tinklaraštyje „Sina Weibo“ puolė komentuoti šią istoriją. Nuomonės apie klubo veiklą išsiskyrė.

„Mokymasis kovoti nuo jauno amžiaus siūlo galimybę ateičiai, todėl nemanau, kad tame yra kažkas labai blogo“, – rašė vienas komentatorius, kurio įrašas patiko daugiau kaip dviem tūkstančiams internautų.

Kiti sutiko su šia nuomone: „Kur kitu atveju jie eitų? Taptų elgetomis?“ – rašė kitas.

„Jie gali tuo pasikliauti, kad užsidirbtų pagyvenimui, ir galų gale tapti profesionaliais sportininkais“, – pridūrė kitas interneto vartotojas.

Vis dėlto, atsirado ir tokių, kurie nemanė, kad mišrių kovos menų klubas yra geriausia išeitis vaikams.

„Man tai niekada nekėlė gerų jausmų. Jaučiu, kad tai yra išnaudojimo forma“, – rašė vienas internautas.

„Jie turėtų būti mokykloje, o dabar pateko į pelno varomą pasaulį. Tai, kas jiems įdiegiama, yra išgyvenimo taisyklės, reiškiančios, kad nugalėtojas pasiima viską. Tai apgailėtina; kur visame tame yra valdžios institucijos?“ – klausė kitas vartotojas.