Šiaurės Korėjos užsienio ministerijos atstovą cituoja šalies valstybinė naujienų agentūra KCNA. Atstovas grasina branduoliniu smūgiu tiesiai „į Jungtinių Valstijų“ širdį, jeigu tik Amerikos slaptosios tarnybos pabandys nuo valdžios nušalinti Kim Jong Uną.

„Jeigu Jungtinės Valstijos išdrįs parodyti bent menkiausią užuominą, jog nori nuo valdžios nušalinti mūsų aukščiausiąjį vadą, mes be gailesčio savo branduoliniu kūju smogsime tiesiai Jungtinėms Valstijoms į širdį“, – teigia Šiaurės Korėjos atstovas, kurį antradienį cituoja Pietų Korėjos naujienų agentūra „Yonhap“.

Praeitą ketvirtadienį Aspeno saugumo forume M. Pompeo Kim Jong Uno režimą pavadino „pačiu pavojingiausiu“ Šiaurės Korėjos keliamos grėsmės elementu. Nors CŽA vadovas tiesiai šviesiai Vašingtono požiūrio į režimo pasikeitimą ir neišsakė, davė aiškiai suprasti, kad JAV administracija ieško būdų, „kaip tuos du elementus išskirti“, o tada pridūrė, kad „Šiaurės Korėjos žmonės – net neabejoju, kad puikūs žmonės – taip pat norėtų, kad jis pasitrauktų“.

Sklando gandai, kad šią savaitę Pchenjanas planuoja naują branduolinį bandymą. Remiantis JAV gynybos pareigūnais, kuriuos cituoja CNN, praeitą penktadienį užfiksuota, kaip į Šiaurės Korėjos Kusongo miestą atvyksta balistinės raketos paleidimo įranga. Kusonge vyko ir ankstesni balistinių raketų bandymai. Spėjama, kad naujausias bandymas ketvirtadienį gali sutapti su Korėjos karo paliaubų dienos, kurią Pchenjanas švenčia kaip Pergalės dieną, metinėmis.

JAV ekspertų teigimu, nors ir bando pavojingą ginkluotę, Pchenjanas greičiausiai karinių veiksmų prieš Jungtines Valstijas nesiims. JAV pajėgų generolas Paulas Selva teigia, kad liepos 4 dienos balistinės raketos bandymas dar nebuvo toks sėkmingas, jog būtų galima nuogąstauti, kad jau artimiausiu metu Pchenjanas galėtų smogti Vašingtonui, liepos 18 dieną skelbė „Reuters“.

Sekmadienį JAV pajėgų generolas Joe Dunfordas pareiškė, kad Šiaurės Korėja yra pajėgi surengti ribotą Jungtinių Valstijų, Japonijos ar Pietų Korėjos ataką, tačiau pabrėžė, kad visos šios šalys gali apsiginti.

Nepaisant to, Pietų Korėja siekia peržiūrėti su JAV suderintas raketų programos detales ir taip padvigubinti savo smogiamąją galią. Tai, anot Seulo, būtų tinkamas sprendimas atremti vis didėjančią Šiaurės Korėjos grėsmę. Kai susitarimas buvo pastarąjį kartą peržiūrėtas 2012 metais, Seulas gavo leidimą leistiną raketų nuotolį nuo 300 kilometrų padidinti iki 800 kilometrų, o kovinių galvučių svorį nuo 500 iki 800 kilogramų. Remiantis Pietų Korėjos žiniasklaidos pranešimais, šalies prezidentas Moon Jae-in su JAV prezidentu Donaldu Trumpu birželį aptarė galimybę raketų gabenamą kovinių galvučių krovinį padidinti iki vienos tonos.

Pietų Korėjos prezidentas grėsmę iš Šiaurės Korėjos bando suturėti ir diplomatiniu keliu – šiaurinę kaimynę kvietė į derybas, kur siūloma aptarti įtampos pasienyje mažinimo klausimus. Pchenjanas į kvietimą, kuris galioja iki ketvirtadienio, dar nesureagavo.