Keturios arabų valstybės, jau kelias savaites boikotuojančios tokį patį JAV sąjungininką Katarą, šį žingsnį atliko nepaisydamos didėjančio tarptautinio spaudimo leistis į kompromisus.

Arabų valstybių ketvertas į „juodąjį“ sąrašą kaip „teroristus“ įtraukė devynias labdaros ir žiniasklaidos organizacijas ir devynis asmenis, „tiesiogiai ar netiesiogiai susijusius su Kataro valdžia“, sakoma bendrame pareiškime, kurį paskelbė Saudo Arabijos spaudos agentūra.

„Tikimės, kad Kataro valdžia žengs kitą žingsnį ir patrauks baudžiamojon atsakomybėn šias teroristines organizacijas ir asmenis“, – priduriama pareiškime.

Saudo Arabija, Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE), Egiptas ir Bahreinas santykius ir susisiekimą su Kataru birželio pradžioje nutraukė pirmiausia dėl savo įtarimų, kad Kataras remia teroristines ir ekstremistines grupuotes. Kataras tokius kaltinimus griežtai atmeta ir vadina ginčą politiškai motyvuotu. Tai didžiausia per daugelį metų regiono diplomatinė krizė.

Minimos arabų valstybės uždarė Kataro sausumos sieną, nurodė jo piliečiams išvykti ir uždarė savo oro erdvę bei vandenis Kataro lėktuvams ir laivams.

Jos pareikalavo, kad emyratas nutrauktų senus ryšius su Musulmonų brolija, kurią ketvertas laiko teroristine organizacija, nors tarptautinė bendrija jos taip nevadina.

Ketvertas taip pat pareikalavo Kataro uždaryti transliuotoją „al Jazeera“ ir Turkijos karinę bazę, be to, laikytis Saudo Arabijos vadovaujamos politikos regione, ypač Irano atžvilgiu.

Kataras šiuos reikalavimus atmetė kaip jo suvereniteto pažeidimą ir sulaukė reikšmingos paramos iš sąjungininkės Turkijos.

JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas, kuris praėjusią savaitę keturias dienas buvo regione ir bandė tarpininkauti dėl krizės sprendinio, reiškė pasitenkinimą Kataro pastangomis spręsti bet kokius įtarimus dėl terorizmo finansavimo.

Keturios minimos valstybės antradienį į „juodąjį“ sąrašą įtraukė tris Jemene ir šešias Libijoje įsikūrusias organizacijas, kurias kaltina ryšiais su „al Qaeda“.

Į „juodąjį“ sąrašą taip pat įtraukti trys katariečiai, trys jemeniečiai, du libiai ir Kuveito pilietis, įtariami dalyvavimu „lėšų rinkimo kampanijose siekiant paremti (buvusį „al Qaeda“ padalinį) „al Nusra Front“ ir kitas teroristines grupuotes Sirijoje“.

Kataras ir jo kaimynai remia skirtingas Libijos konflikto stovyklas. Libijoje Jungtinių Tautų remiama vienybės vyriausybė varžosi su konkuruojančia administracija šalies rytuose.

Kataras remia islamistų grupuotę, kuri palaiko vienybės vyriausybę, o JAE tiekė ginklus jos varžovei, taip pažeisdama JT sankcijas.

Saudo Arabija nuo 2015 metų kovo vadovavo karinei intervencijai prieš šiitų sukilėlius kaimyniniame Jemene.

„Al Qaeda“ ir „Islamo valstybės“ džihadistai nuo to laiko išplėtė savo pozicijas pietiniuose rajonuose, kuriuos formaliai kontroliuoja Saudo Arabijos remiama vyriausybė.