Šis žingsnis buvo žengtas po aktyvių tarptautinės bendruomenės pastangų užkirsti kelią didesniems neramumams ir diplomatų perspėjimų, kad konfliktas gali išplisti gerokai už Izraelio ir palestiniečių teritorijų ribų.

Antradienį dar prieš auštant prie įėjimo į šventyklos kompleksą buvo pastebėta grupė darbininkų, pranešė vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Musulmonų pareigūnai nurodė, kad visi metalo ieškikliai buvo išmontuoti.

Izraelio saugumo kabinetas priėmė „visų saugumo institucijų rekomendacijas pakeisti tikrinimą metalo detektoriais saugumo patikrinimu, paremtu modernesnėmis technologijomis ir kitais būdais“, sakoma žydų valstybės premjero Benjamino Netanyahu biuro pranešime.

Pasklidus žiniai apie šį sprendimą, šalia įėjimo į Šventyklos kalno, kurį musulmonai vadina Kilniąja Šventove (al Haram al Sharif), kompleksą susirinko keli šimtai džiugiai nusiteikusių palestiniečių.

Vienas asmuo iššovė fejerverką, todėl Izraelio policija buvo priversta garsinėmis granatomis išvaikyti susirinkusiuosius.

Kol kas neaišku, kokias modernesnes technologijas turėjo galvoje saugumo kabinetas; praėjusią savaitę prie įėjimų į šventyklą buvo įrengtos vaizdo kameros.

Taip pat nežinoma, ar tokioms priemonėms pritars musulmonų maldininkai.

„Šis judėjimas yra gatvės judėjimas“, – sakė šeichas Raedas Dana iš Jordanijos organizacijos „Waqf“, administruojančios šią šventovę.

„Mes, „Waqf“, įsiklausome į gatvės (balsą). Gatvė sako „taip“, ir mes sakome „taip“; jei gatvė sako priemonėms „ne“ – ir mes sakysime „ne“, – pridūrė jis.

Po liepos 14-ąją įvykdyto išpuolio, per kurį žuvo du policininkai, šalia įėjimų į kompleksą, kuriam taip pat priklauso Al Aksos mečetė bei Uolos Kupolo šventovė, buvo pastatyti metalo detektoriai. Izraelio pareigūnai tvirtino, kad liepos 14-ąją užpuolikai įsinešė ginklų į Šventyklos kalno kompleksą, kur apšaudė policininkus, todėl buvo reikalingos šios priemonės.

Palestiniečiai naująsias saugumo priemones laikė Izraelio siekiu išplėsti savo kontrolę šiame komplekse. Protestuodami jie atsisakė įeiti į tą teritoriją ir meldėsi aplinkinėse gatvėse.

Dėl naujųjų saugumo priemonių Jeruzalėje kilo protestų ir susirėmimų su pareigūnais, per kuriuos žuvo penki palestiniečiai. Penktadienį žydų nausėdijoje okupuotame Vakarų Krante į vieną namą įsiveržė vienas palestinietis ir nudūrė tris izraeliečius.

Sprendimas pašalinti metalo detektorius iš tos teritorijos buvo priimtas po B. Netanyahu ir Jordanijos karaliaus Abudllah II (Abdulos II) derybų.

Jordanija yra musulmonų šventųjų vietų Jeruzalėje oficiali sergėtoja.

Be to, pirmadienį Izraelyje viešėjo JAV prezidento Donaldo Trumpo patarėjas Jasonas Greenblattas, siekdamas padėti sumažinti tvyrančią įtampą dėl naujų saugumo priemonių toje šventykloje.

Jungtinių Tautų pasiuntinys Artimųjų Rytų taikos procesui Nikolajus Mladenovas savo ruožtu perspėjo, kad krizė gali dar labiau išsiplėsti.

„Ypač svarbu, kad šios krizės sprendimas būtų rastas iki šio penktadienio“, – teigė jis pirmadienį po JT Saugumo Tarybos posėdžio, per kurį buvo aptarta, kaip reikėtų mažinti įtampą regione.

„Pavojai šioje vietoje eskaluosis, jei įvyks dar vienas penktadieninių pamaldų ciklas be šios krizės sprendimo“, – sakė N. Mladenovas. Jis perspėjo, kad nesuradus sprendimo, smurtas gali išplisti „už pačių Artimųjų Rytų“.