„Pamokymai, o juolab grasinimai, kokius pastarosiomis dienomis išgirdome iš savo kaimynių, mums nepriimtini“, – penktadienio vakarą pareiškė premjeras.

„Vykdome savo pareigą ir tikimės, kad visa Europą darys tą patį kartu su Italija,“ – sakė jis, aiškiai turėdamas galvoje kai kurių kaimyninių šalių reikalavimus, kad Italija uždarytų savo sienas.

Italija antradienį iškvietė Austrijos ambasadorių pasiaiškinti, Vienai pagrasinus atsiųsti karių prie sienos, kuri priklauso bevizei Šengeno erdvei ir yra atvira, kad sustabdytų migrantus.

Šiemet per Viduržemio jūrą į Europą jau pateko per 100 tūkst. migrantų. Jungtinių Tautų tarptautinė migracijos organizacijos duomenimis, dar maždaug 2,36 tūkst. žmonių nuskendo mėgindami pasiekti Europos krantus.

Kitos Europos Sąjungos šalys, tarp jų – Slovakija, Čekija, Vengrija ir Lenkija – taip pat yra išreiškusios susirūpinimą dėl nesiliaujančio migrantų antplūdžio.

Italija priėmė apie 85 proc. šiemet atvykusių migrantų, daugiausia Užsachario Afrikos šalių gyventojų, persikėlusių į Europą iš konflikto krečiamos Libijos, ir paprašė kitų ES šalių pagalbos.

Tačiau Vengrija, Lenkija ir Čekija kategoriška atsisakė dalyvauti pabėgėlių perkėlimo programoje.

Austrijos užsienio reikalų ministras Sebastianas Kurzas ketvirtadienį paragino Italiją sustabdyti keltų eismą iš salų, kuriose pirmiausia išsilaipina migrantai, ir taip užkirsti kelią jiems patekti į žemyną.

Pasak ministro, „gelbėjimo misijos Viduržemio jūros regione negali būti laikomos bilietu į Vidurio Europą“.