„Jie (Vokietija) negali išgąsdinti mūsų šiais grasinimais, jie turėtų tai žinoti, – sakydamas kalbą Stambule pareiškė R.T.Erdoganas, – Jūs (Vokietija) neturite galios šmeižti arba gąsdinti Turkijos.“

Santykiai tarp šių svarbių NATO partnerių Turkijos ir Vokietijos, pastaraisiais metais ir taip trapūs, paskutinėmis dienomis dar pablogėjo po augančio kivirčo dėl suėmimų bangos Turkijoje.

Reaguodamas į Vokietijos kritiką dėl žmogaus teisių padėties Turkijoje, R. T. Erdoganas sakė, kad Turkijos teismai yra „labiau nepriklausomi“ už Vokietijos teismus.

„Vokietija pati turėtų susitvarkyti“, – pridūrė jis. R. T. Erdogano nuomonę Vokietija turėtų atsakyti už teroristus, kurie, pasak jo, slepiasi Vokietijoje.

Turkija ne kartą kaltino Vokietiją, kad pastaroji slepia kurdų kovotojus ir įtariamuosius dėl 2016 metų liepos 15 dienos nepavykusio pučo.

Vokietijos Užsienio reikalų ministerija įspėjo nebegalinti užtikrinti savo piliečių saugumo Turkijoje dėl paskutinės suėmimų bangos, į kurią pateko ir Vokietijos piliečiai.

R. T. Erdogano nuomone toks įspėjimas – „nepagrįstas ir pagiežingas“.

Turkijos prezidentas atmetė kaltinimus, kad Ankara tiria dešimtis didžiausių Vokietijos įmonių, kurias įtaria remiant teroristines grupuotes, pavadindamas tai „juoda propaganda“.

„Jūs neturite galios aptemdyti Turkijos“, – sakė R. T. Erdoganas.

Naujausia krizė kilo kai Turkijos teismas įsakė grąžinti kardomajam kaltinimui šešis žmogaus teisių aktyvistus, sulaikytus saloje netoli Stambulo, tarp kurių „Amnesty International“ direktorė Turkijoje Idil Eser ir aktyvistas iš Berlyno, Peteris Steudtneris.