„Bonaparte mums parodė pavyzdį, kaip turime nugalėti“, - šiuos žodžius žino kiekvienas lenkas. Tačiau šie Lenkijos himno, kurio autorius yra Jozefas Wybickis, žodžiai gali būti pakeisti.

Karaliaus Jono III Sobieskio paminklo statybų Vienoje (Austrija) komiteto vadovas Piotras Zapartas pasiūlė, kad prancūzų imperatorius himne būtų pakeistas lenkų karaliumi.

Jonas Sobieskis davė mums pavyzdį, kaip turime nugalėti“ - ar tai neskamba puikiai? Sobieskis parodė, kad galima kovoti ne dėl kažko, o už kažką, todėl turime tai permąstyti. Visuomenė ir istorikai turėtų apsvarstyti šį pasiūlymą“, - sakė jis pokalbyje su portalu Onet.pl.

Ar ši iniciatyva turi galimybę būti įgyvendinta? Lenkijos Kultūros ministerija neigia svarsčiusi šį klausimą. Tačiau valdančiosios partijos „Teisė ir teisingumas“ (PIS) atstovas parlamente Jacekas Zalekas neatmeta galimybės pakeisti Lenkijos himno žodžius.

„Kodas, kuris buvo naudojamas mūsų pirmtakų, nebūtinai turi būti suprantamas jaunosios kartos. Gal reikėtų apsvarstyti šį pakeitimą? JAV Konstitucija yra aktyvi, įnešamos pataisos. Gal verta tai apsvarstyti“, - sakė J. Zalekas.

P. Zapartas pabrėžė, kad „Lenkija turi pakankamai savo didvyrių ir neturėtų už pavyzdį imti kitų valstybių valdovų“.