Drebėjimo, užfiksuoto 1 val. 31 min. vietos (ir Lietuvos) laiku, epicentras buvo maždaug už 10,3 km į pietus nuo didelio Turkijos kurorto Bodrumo, vasarą pritraukiančio daug turistų, taip pat už 16,2 km į rytus nuo Koso salos Graikijoje, nurodė JAV Geologijos tarnyba (USGS).

„Pas mus du žuvę ir esama sužeistų žmonių“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas Koso ligoninės pareigūnas ir pridūrė, kad aukos žuvo įgriuvus pastato luboms.

Koso miesto meras Georges Kyritsis sakė radijui „Skai“, kad abu žuvusieji yra užsieniečiai. Vienas vietos žurnalistas tai pačiai stočiai nurodė, kad aukos buvo rastos judrioje miesto dalyje.

Graikijos komercinio laivyno valstybės sekretorius Nektarios Santorinios pažymėjo, kad sužeistųjų skaičius jau viršijo 120.

Televizijos reportaže iš Bodrumo matėsi į gatves išbėgę daugybė susirūpinusių gyventojų ir atostogautojų.

„Šiuo metu didžiausia problema – kai kuriose (miesto) dalyse nutrūkęs elektros tiekimas“, – televizijai NTV sakė Bodrumo meras Mehmetas Kocadonas.

Jis pridūrė, kad miestui buvo padaryta „nedidelės žalos“, o pranešimų apie žuvusiuosius nebuvo.

Žiniasklaida pranešė, kad Bodrumo valstybinė ligoninė buvo evakuota pastate atsivėrus įtrūkimų. Atvykstantys pacientai apžiūrimi medikų šalia esančiame sode.

Pietinės Muhlos provincijos, kuriai priklauso Bodrumas, gubernatorius sakė, kad keli žmonės lengvai susižeidė, kai apimti panikos iškrito per langus.

„Klykiau“

Bodrumo centre esanti Adlijės mečetė buvo apgriauta. Policija aptvėrė, kad žmonės nesiartintų ir nebūtų sužeisti galinčių nukristi nuolaužų, nurodė valstybinė Anatolijos naujienų agentūra.

Požeminiai smūgiai taip pat buvo juntami kurortiniame Datčos pusiasalyje ir šiauriau prie Egėjo jūros esančiame Turkijos trečiame didžiausiame Izmyro mieste.

Turkijos televizija nurodė, kad žemės drebėjimas sukėlė aukštų bangų prie Gumbeto netoli Bodrumo, užliejusių vieną gatvę ir paliktus stovėti automobilius. Apie aukas ir nukentėjusius žmones nepranešama.

Vienas AFP korespondentas, atostogaujantis Bodrume, sakė, kad po pirmojo požeminio smūgio buvo dar keli pakartotiniai.

„Lova smarkiai kratėsi. Virtuvėje ir terasoje nukrito ir sudužo keli buteliai“, – pasakojo turkė pensininkė Dilber Arikan, buvusi savo vasarnamyje tame regione.

„Klykiau ir smarkiai išsigandau, nes buvau viena“, – pridūrė ji.

47 metų Erdincas Kalece ir jo 23 metų sūnus Barisas naktį praleido po atviru dangumi prie savo namo Turgutreiso rajone netoli Bodrumo.

„Mano tėvas ir motina miegojo, aš vairavau. (Drebėjimas) buvo labai smarkus. Kelią purtė... Sumažinau greitį, palaukiau. Neišsigandau, bet buvo neramu“, – pasakojo Barisas.

Erdincas pridūrė: „Dabar laukiame, kada pasibaigs pakartotiniai smūgiai.“

„Išsigandome“

Žemės drebėjimas taip pat buvo juntamas Graikijos saloje Rode.

„Labai nustebome. Išsigandome ir nedelsiant išėjome į lauką“, – AFP pasakojo Teddy Dijoux, atostogaujantis su šeima viename Rodo kurorte.

„Tai ilgokai truko. Greitai surinkau savo vaikus, kad paliktume viešbutį“, – sakė atostogautoja Sylvie Jannot.

Turkijos ir Graikijos gelmėse esama didelių tektoninių lūžių; pastaraisiais metais abi šalis ne kartą buvo supurtę žemės drebėjimai.

Vien šiais metais Turkijos vakarinę Egėjo pakrantę sukrėtė keli reikšmingi požeminiai smūgiai, atgaivinę prisiminimus apie ankstesnius pražūtingus drebėjimus.

Birželį 6,3 balo smūgiai nuniokojo vieną miestelį Graikijos Lesbo saloje; tąsyk žuvo moteris, o daugiau kaip 15 kitų žmonių buvo sužeisti. Šis žemės drebėjimas taip pat sukėlė paniką Turkijos Egėjo pajūryje.

1999 metų rugpjūčio 17 dieną stipresnis kaip 7 balų žemės drebėjimas, kurio epicentras buvo netoli Izmito miesto, padarė didelės žalos tankiai apgyventame Turkijos šiaurės vakarų regione, ypač Stambulo apylinkėse. Tuo metu žuvo daugiau kaip 17 tūkst. žmonių.

Žuvo du turistai

Koso saloje praeitą naktį per stiprų žemės drebėjimą žuvę du vyrai yra turistai iš Turkijos ir Švedijos, penktadienį pranešė graikų pareigūnai.

Ugniagesių gelbėtojų tarnybos vadovas Stefanas Klokuris visuomeninei televizijai sakė, kad žuvusieji buvo atpažinti, bet daugiau detalių nepateikė.

Pasak jo, abu turistai žuvo per 6,7 balo žemės drebėjimą sugriuvus sienai viename bare Koso miesto senamiestyje.

Drebėjimo, užfiksuoto 1 val. 31 min. vietos (ir Lietuvos) laiku, epicentras buvo maždaug už 10,3 km į pietus nuo didelio Turkijos kurorto Bodrumo, vasarą pritraukiančio daug turistų, taip pat už 16,2 km į rytus nuo Koso salos, priklausančios Dodekaneso salynui, nurodė JAV Geologijos tarnyba (USGS). Vėliau įvyko keli gana stiprūs pakartotiniai smūgiai.