Toks jo pareiškimas buvo nutekintas per už uždarų durų vykstantį Rytų ir Vidurio Europos lyderių susitikimą Budapešte.

„Europos Sąjunga yra vienintelė pasaulyje šalių asociacija, kelianti sąlygų santykiams su Izraeliu... politinių sąlygų kiekvienoje srityje“, – sakoma garso įraše, su kuriuo susipažino naujienų agentūra AFP.

„Tai beprotiška, absoliučiai beprotiška“, – pridūrė B. Netanyahu.

Briuselis ne kartą yra smerkęs Izraelio kuriamas žydų nausėdijas okupuoto Vakarų Kranto teritorijoje ir susidorojimą su pilietinės visuomenės grupėmis, kritikuojančiomis vyriausybę.

Pasak Izraelio ministro pirmininko, Kinija, Rusija ir Indija vykdo verslą su „inovacijų milžinu Izraeliu“, bet „nesirūpina politiniais klausimais“.

„Europa turi nuspręsti, ar ji nori gyventi ir klestėti, ar ji nori nuvysti ir išnykti“, – pareiškė jis ministrams pirmininkams iš vadinamojo Višegrado ketverto – Lenkijos, Vengrijos, Čekijos ir Slovakijos.

„Nekenkite tai vienai Vakarų valstybei, ginančiai Europos vertybes ir Europos interesus bei užkertančiai kelią dar vienai masinės migracijos (bangai) į Europą“, – pareiškė B.Netanyahu.

Vis dėlto po susitikimo Izraelio premjeras kiek sušvelnino savo toną ir ES kritiką savo šalies atžvilgiu pavadino „anomalija“.

Šias pastabas jis išsakė antrąją iš trijų savo vizito Budapešte dieną; tai yra pirma tokia Izraelio lyderio kelionė nuo komunizmo žlugimo 1989-aisiais.

Ekspertų nuomone, Izraelis siekia užmegzti artimesnius ryšius su ES narėmis, galinčiomis padėti ginti interesus tarptautiniuose forumuose.

„(Izraeliui) turint jų paramą, ES bus sudėtingiau leisti rezoliucijas, kritikuojančias Izraelį“, – Austrijos laikraščiui „Kurier“ sakė Viduriniųjų Rytų ekspertas Peteris Lintlas.

„Patriotų“ pora

Per spaudos konferenciją B.Netanyahu negailėjo pagyrų Višegrado grupei, dėl kurios nacionalistinių pažiūrų jau kurį laiką auga įtampa su Briuseliu. Jis dėkojo už tų šalių išreikštą paramą Izraeliui „kelis kartus“ per ES susitikimus.

Be kita ko, Izraelio premjeras rado potencialų sąjungininką – Vengrijos ministrą pirmininką Victorą Orbaną.

Abu jie yra dešiniojo sparno politikai, besižavintys JAV prezidentu Donaldu Trumpu ir nepatenkinti kairuoliška liberalia pasaulio tvarka, kurią finansuoja, jų nuomone, tokie asmenys kaip V. Orbano nemėgstamas JAV milijardierius George'as Sorosas.

Be to, tiek B.Netanyahu, tiek V. Orbanas yra įsitikinę, kad jų šalys turi teisę gintis nuo galimų išorės pavojų.

Izraelis užblokavo sieną su Sirija, kur Damasko režimo pajėgos kovoja su JAV vadovaujamo kurdų ir arabų kovotojų aljanso pajėgomis.

Maža to, B. Netanyahu sakė, kad jo šalis ne kartą yra rengusi antskrydžių prieš Irano kortežus, vežančius į Siriją ginklus, skirtus didžiausiam žydų valstybės priešui „Hezbollah“ judėjimui.

„Kai matome, kad jie tai daro, imamės prieš juos karinių veiksmų. Darėme tai dešimtis kartų“, – teigė Izraelio ministras pirmininkas.

Vengrijos premjeras, griežtai nusistatęs prieš musulmonus imigrantus, savo ruožtu pavadino savo kolegą iš Izraelio „patriotu“.

„Pritariame Izraelio pozicijai dėl išorinių sienų apsaugos“, – pareiškė V.Orbanas, kurio vyriausybė priėmė sprendimą tvoromis atsitverti nuo savo pietinių kaimynių, siekiant neįsileisti nelegalų prieglobsčio prašytojų.

„Jei Europa nebendradarbiaus su Izraeliu, ji pati save nubaus“, – pridūrė jis.

B.Netanyahu Vengrijoje vieši sudėtingu V. Orbanui metu: savo šalyje jis susiduria su kritika dėl savo kovos su vengrų kilmės G.Sorosu ir pagyrų vienam Vengrijos nacių karo laikų lyderiui.

Vengrijoje gyvena maždaug 100 tūkst. žydų – tai yra viena didžiausių žydų bendruomenių Europoje. Dauguma jų kaltina 2010-aisiais į valdžią atėjusį V. Orbaną. kad šis nekreipia dėmesio į antisemitizmą ar net skatina tokias pažiūras, kad atgrasytų vis didėjančią paramą kraštutiniams dešiniesiems.

Tačiau antradienį B.Netanyahu gynė V. Orbaną ir pareiškė, kad Vengrija, šiuolaikinio sionizmo kūrėjo Theodoro Herzlio gimtinė, yra šalių, kovojančių su antisionizmu „priešakyje“.

Izraelio lyderis taip pat žada apsilankyti didžiojoje Budapešto sinagogoje, kur susitiks su vietos žydų bendruomenės lyderiais. Ketvirtadienį jis išvyksta atgal į Izraelį.