Valdančioji partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) siūlo, kad Aukščiausiasis Teismas, prižiūrintis žemesnės instancijos teismus, būtų pavaldus vykdomajai valdžiai.

Pagal siūlomą įstatymo projektą dabartiniai Aukščiausiojo Teismo teisėjai turės pasitraukti, išskyrus tuos, kuriuos nurodys teisingumo ministras. Ministras taip pat bus atsakingas už kandidatų į pasitraukusių teisėjų vietas parinkimą.

„Efektyvi, nešališka ir nepriklausoma teismų sistema yra bet kokios sistemos demokratinės kontrolės ir balanso kertinis akmuo“, - laiške Lenkijos parlamento pirmininkui teigė T.Jaglandas.

Pareigūnas taip pat sakė, kad jam kelia klausimų tempas, kuriuo priimamas minėtas įstatymas.

„Visuomenei, įskaitant visas suinteresuotas puses, turėtų būti suteikta prasminga galimybė prisidėti (prie įstatymo kūrimo)“, - rašė T. Jaglandas.

Jis reiškė abejones ir dėl praėjusią savaitę priimto įstatymo, kuriuo teisingumo ministrui suteikiami įgaliojimai skirti paprastų teismų pirmininkus.

PiS teigia, kad teismų reformos padarys sistemą labiau atskaitinga. Opozicija teigia, kad pertvarkos ją pernelyg suvaržo.

Dėl šių reformų keli tūkstančiai žmonių praėjusį savaitgalį protestavo Varšuvoje, kai kurie aktyvistai vadino PiS vadovą Jaroslawą Kaczynskį diktatoriumi.

Po pergalės 2015 metų rinkimuose Lenkijos konservatorių vyriausybė sustiprino visuomeninių transliuotojų kontrolę ir pakeitė Konstitucinio Teismo teisėjų skyrimo tvarką.