Ši nutartis susijusi su byla dėl lėšų pasisavinimo, kurioje A. Navalnas teismo buvo pripažintas kaltu. Tokį nuosprendį jis pats vadina politizuotu.

Siekį kandidatuoti prezidento rinkimuose deklaruojančio A. Navalno atžvilgiu yra pradėtos net kelios bylos.

Prieš korupciją pasisakančiam Rusijos opozicijos lyderiui dėl lėšų pasisavinimo skirta penkerių metų lygtinė bausmė. Toks nuosprendis reiškia, kad jis neturi teisės dalyvauti rinkimuose į valstybės tarnybą, taigi ir į prezidento postą.

A. Navalnas, buvęs jo verslo partneris Piotras Oficerovas ir trečias asmuo - prieš juodu liudijęs buvęs valstybinės medienos perdirbimo bendrovės „Kirovles“ vadovas - buvo pripažinti kaltais dėl lėšų pasisavinimo. Šis pažeidimas esą nustatytas 2009-aisiais jiems sudarant verslo sandorį.

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) šį teismo verdiktą panaikino, motyvuodamas tuo, kad A. Navalno bylos nagrinėjimas nebuvo teisingas. Tačiau Rusijos teismas persvarstė bylą ir opozicijos lyderį pakartotinai pripažino kaltu.

2015 metais tas pats teismas trims atsakovams nurodė jau bankrutavusiai bendrovei „Kirovles“ atlyginti 16 mln. rublių žalą. Tačiau aukštesnės instancijos teismas šį nuosprendį panaikino. Naujausia nutartis sumokėtinos kompensacijos dydį sumažino net kelis kartus.

A. Navalno advokatas Vadimas Kobzevas sakė: „Svarbiausia, ką rodo naujausias teismo sprendimas, yra tai, kad A. Navalnas ir P. Oficerovas nepasisavino jokių 16 mln. rublių“.

Pasak V. Kobzevo, A. Navalnas šią nutartį ketina apskųsti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)